De topper van het weekend is de Noord-Hollandse derby tussen Ajax en AZ in de Johan Cruijff Arena. De thuisploeg oogstte deze week veel lof door Bayern München op een 1-1 gelijkspel te houden. Er waren voor Ajax zelfs grote kansen op de zege. De vraag is of de Amsterdammers hersteld zijn van die zware inspanning. Bij AZ wordt het een repeterend verhaal: lukt na zeventien (!) mislukte pogingen eindelijk eens te winnen van een club uit de traditionele top-3?

Ajax – AZ
7 oktober 2018
16.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Wie wint de Noord-Hollandse derby?

 

Alles en iedereen bij Ajax had van tevoren getekend voor een punt bij Bayern. Dat zou al een stunt zijn tegen een ploeg die al jaren een van de meest toonaangevende is in Europa. Na een vroege achterstand gaf niemand nog een stuiver voor de kansen van Ajax. Maar die tegentreffer was juist sein om er een tandje bij te schakelen. Na een flitsende aanval zette nota bene rechtsback Noussair Mazraoui de 1-1 op het scorebord. Dusan Tadic, Nicolas Tagliafico, Donny van de Beek en Lasse Schöne hadden zelfs de tweede Ajax-treffer op hun schoen, maar de bal wilde er niet in. Na afloop heerste er zelfs lichte teleurstelling dat het ‘maar’ bij 1-1 bleef.

Wisselingen in aanval

Het zegt veel over dit Ajax, dat bulkt van de klasse. En dan te bedenken dat trainer Erik ten Hag niet eens zijn sterkste elf namen kon opstellen, gezien de blessure van Frenkie de Jong. Bovendien liet de oefenmeester spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg op de bank. Dat deed wat wenkbrauwen fronsen, maar het bleek achteraf een gouden greep om in de punt van de aanval Tadic te posteren. En ook het optreden van Max Wöber in de defensie was ijzersterk. Als De Jong weer terugkeert van zijn blessure, heeft Ten Hag een luxeprobleem. Mogelijk wordt Daley Blind het slachtoffer, die tegen Bayern de plek van De Jong innam. En kiest hij weer voor een echte spits voorin?

Oussama Idrissi - Toto

Oussama Idrissi scoorde dit seizoen al vier keer voor AZ en gaf twee assists.

Met wie Ajax ook aan de aftrap verschijnt, AZ zal een zware dobber krijgen aan de nummer twee van de ranglijst. De Alkmaarders verloren evenveel als Ajax (één keer), maar speelden ook al drie keer gelijk. Dat resulteert in een vijfde plek op de ranglijst met twaalf punten. Het team van John van den Brom is nog te wisselvallig om echt mee te kunnen draaien in de top. Als sterkhouders als Ron Vlaar en Jonas Svensson al fouten gaan maken, zoals tegen PEC Zwolle het geval was (2-2), wordt het er voor AZ niet makkelijker op. Hoewel Oussama Idrissi dit seizoen al bij zes goals direct betrokken was, zou een échte afmaker ook niet misstaan. Bjørn Johnsen moet Wout Weghorst doen vergeten, maar de oud-speler van ADO Den Haag heeft zijn draai nog niet gevonden, ondanks dat hij wel twee keer scoorde.

Onze voorspelling

Buiten het feit dat de selectie van Ajax meer kwaliteit heeft, zal een blik op het verleden AZ ook weinig hoop bieden. De Alkmaarse formatie won slechts twee keer eerder in Amsterdam. Überhaupt winnen van Ajax, Feyenoord of PSV is iets waar de AZ-fans al heel lang naar smachten. Onze voorspelling is dat het wederom niet gaat lukken. Ajax trekt in eigen huis aan het langste eind.

Onze wedtips

Ajax wint met 2-1 > 8.85

Ajax scoort 2 keer > 3.25

Ajax wint en scoort minder dan 2,5 goal > 6.35

Statistieken

Meer weten over de geschiedenis tussen Ajax en AZ? Of benieuwd naar andere feitjes? Klik dan HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.