Een domper is zelfs zacht uitgedrukt. Het was woensdag een ongekend harde klap die Ajax voor de kiezen kreeg. Luttele seconden waren de mannen van Erik ten Hag verwijderd van een historische Champions League-finale. Maar een schuiver diep in blessuretijd van Spurs-aanvaller Lucas Moura dompelde heel Amsterdam in diepe rouw. Tijd om lang te treuren is er echter niet, want het absolute hoofddoel van dit seizoen is nog niet bereikt: de landstitel. Zondag kan Ajax een belangrijke stap zetten in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Ajax – FC Utrecht
Eredivisie
12 mei 2019
14.30 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Waar zet jij op in?

De term ‘lege blik’ kreeg woensdagavond een hele andere dimensie. Zojuist had Ajax een zeker lijkende finaleplek alsnog uit handen gegeven en minutenlang staarde Frenkie de Jong voor zich uit, omringd door feestende Spurs-spelers en intens ontgoochelde Ajacieden. De lach die De Jong zo kenmerkt was even nergens meer te bekennen. Hoe kon Ajax deze ultieme kans om geschiedenis te schrijven zo laten glippen? Die vraag zal bij De Jong en zijn medespelers nog lang door gedreund hebben. Bij de fans kwam al snel het besef wat voor ongekende prestatie Ajax had neergezet door zo ver te komen in de Champions League. Een daverend applaus daalde neer op het veld van de Johan Cruijff Arena. Niet meer dan een schrale troost.

Frenkie de Jong - Toto

Ontreddering bij Frenkie de Jong na de late, winnende treffer van Tottenham Hotspur.

Alles in eigen hand

Of het nou juist fijn of juist vervelend is dat Ajax zondag alweer aan de bak moet, feit blijft dat de wedstrijd tegen FC Utrecht ongelooflijk belangrijk is. De Eredivisie winnen is bijna een must geworden in Amsterdam. Vooral omdat het al vijf jaar geleden is. In deze eeuw hoefde Ajax slechts één keer langer wachten op een landstitel. Tussen 2004 en 2011 moesten de Amsterdammers het kampioenschap laten aan PSV (vier keer), AZ en FC Twente. Ajax heeft het volledig in eigen hand om voor de 34e keer de schaal te veroveren. De koploper heeft weliswaar evenveel punten als nummer twee PSV (80), maar het doelsaldo is een flink stuk beter (Ajax +81, PSV +71). Twee keer winnen, en de titel is binnen.

Uit dal geklommen

Maar Utrecht is zeker geen makkelijke tegenstander. De Domstedelingen staan op een keurige vijfde plek. Lange tijd zag het er niet naar uit dat Utrecht in staat zou zijn om überhaupt in het linker rijtje te eindigen. In de eerste zeven wedstrijden van het seizoen kwam de club maar één keer tot winst. Trainer Jean-Paul de Jong kostte dat de kop. Als redder werd Dick Advocaat binnengehaald. Onder zijn leiding kroop Utrecht uit het dal. Het ging zelfs met een vierde plek de winterstop in. De laatste weken gaat het weer wat minder met onder meer pijnlijke uitnederlagen bij ADO Den Haag en FC Emmen. Maar de play-offs voor Europees voetbal zijn al zeker, en dat mag na zo’n dramatische seizoenstart al een klein wonder genoemd worden.

Dick Advocaat - Toto

Dick Advocaat heeft FC Utrecht naar het linker rijtje geloodst.

Laatste thuisnederlaag

Traditiegetrouw heeft Ajax het lastig tegen Utrecht. Dan met name in de Galgenwaard. In eigen huis verloren de Amsterdammers slechts vijf keer van Utrecht. Voor het laatst gebeurde dat vorig seizoen, op 5 november 2017. Dankzij twee goals van Zakaria Labyad (nu Ajax-speler) werd Ajax met 1-2 aan de kant gezet. Het was tevens de laatste thuisnederlaag die de club moest incasseren. De koploper zal dus op de hoede zijn. Daarom verwachten wij ook niet dat Utrecht Ajax gaat verrassen. Misschien is het verlies tegen Tottenham Hotspur nog niet helemaal verwerkt, maar Ten Hag heeft het belang van dit duel ongetwijfeld op het hart gedrukt bij zijn spelers. Daarom verwachten wij tegen Utrecht geen nederlaag zoals vorig seizoen.

Onze wedtips

Er wordt twee keer gescoord in eerste helft > 3.25

Ajax wint met 3-0 > 7.75

Uitslag tweede helft: 1-0 > 3.70

Statistieken

Meer feitjes weten over Ajax – FC Utrecht? Check ze HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.