De afgelopen dagen hebben de Ajacieden ongetwijfeld op een roze wolk geleefd. De historische 1-4 zege op Real Madrid heeft de hele wereld versteld doen staan. Natuurlijk vanwege de uitslag, maar nog wel meer door het vertoonde spel. Dusan Tadic, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech; iedereen was stuk voor stuk weergaloos. De actualiteit roept echter weer. Zondag moet Ajax tegen Fortuna Sittard winnen om in het spoor van PSV te blijven in de Eredivisie.

Ajax – Fortuna Sittard
Eredivisie
10 maart 2019
16.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Klik hier voor alle wedopties!

 

Zelden heeft een prestatie van een Nederlands voetbalteam tot zoveel verwondering geleid. Natuurlijk was het al lang en breed bekend dat Ajax een team heeft wat bij tijd en wijle oogstrelend voetbal op de mat kan leggen. Maar de regerend Champions League-kampioen in hun eigen onderkomen verslaan mét een 2-1 achterstand uit de eerste wedstrijd; dat hadden toch weinigen voor mogelijk gehouden. Men dacht dat de 0-2 overwinning van Ajax op Real Madrid uit 1995 nooit meer geëvenaard zou worden. Maar dinsdag is er een nieuw hoofdstuk voetbalgeschiedenis geschreven.

Geen misstappen

Het zal lastig genoeg zijn om de focus te verleggen van Real Madrid naar het ‘kleine’ Fortuna Sittard. Ajax kan zich echter geen misstappen veroorloven in de Eredivisie. Met twee verliespunten meer dan koploper PSV is het voor de Amsterdammers zaak ‘gewoon’ alles te winnen, inclusief de onderlinge confrontatie op 31 maart in de Johan Cruijff Arena. Ajax-trainer Erik ten Hag zal deze week een belangrijke taak hebben gehad om zijn spelers te overtuigen van het belang van het duel met Fortuna.

Modric De Jong - Toto

Frenkie de Jong had de Wereldvoetballer van 2018, Luka Modric, ‘in zijn broekzak’ tegen Real Madrid.

Wat kan Ajax van de Limburgers verwachten? In ieder geval een ploeg die zich niet gaat ingraven. Met aanvallend voetbal lukt het de promovendus om prima mee te draaien in de Eredivisie. Fortuna heeft al veertig keer gescoord. Dat is het meest van alle teams uit het rechterrijtje. Dat aanvallende spel gaat wel ten koste van de defensieve zekerheid, want er werden al 56 goals geïncasseerd. Het moge duidelijk zijn dat een wedstrijd van Fortuna nooit saai is. Het wordt daarentegen wel weer eens tijd om drie punten te pakken. De huidige nummer dertien van de ranglijst verloor al drie keer op rij.

Onze voorspelling

Punten pakken in Amsterdam, dat deed Fortuna niet vaak. Deze wedstrijd stond twintig keer eerder op het programma. Daarvan won Ajax er maar liefst zeventien. Slechts één keer gingen de Limburgers met de zege aan de haal. Eerder dit seizoen hield Fortuna in eigen huis lang stand tegen de mannen van Ten Hag. Pas na rust liep Ajax uit naar de 0-2 overwinning door goals van Hakim Ziyech en Kasper Dolberg. Zondag voorspellen wij een ruimere zege voor Ajax.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.