Het zal niet vaak zijn gebeurd dat een stadion om een doelpunt juicht als de wedstrijd nog niet begonnen is. Zondag was dat in de Johan Cruijff Arena wel het geval. Tijdens de warming-up van Ajax – Heerenveen zag iedereen op de grote schermen dat FC Emmen in blessuretijd gelijkmaakte tegen concurrent PSV. Bij een overwinning zou Ajax de koppositie van de Eindhovenaren overnemen. Het liep even anders: 4-4. Gelukkig is er donderdag alweer kans op revanche voor de Amsterdammers, als het Heerenveen ontvangt in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. 

Ajax – sc Heerenveen
24 januari 2019
20.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Waar zet jij op in bij deze wedstrijd?

 

Voor Ajax lag er zondag dé ultieme kans om voor het eerst sinds 8 mei 2016 weer aan kop te gaan van de Eredivisie. Een overwinning op Heerenveen, dat zou toch wel moeten lukken. Zeker gesteund door het feit dat PSV even daarvoor tegen een zeperd aanliep bij Emmen. Lang was er geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, dat na een half uur al op een 3-1 voorsprong stond. Maar na rust ging het mis. Heerenveen kwam terug tot 3-3. Klaas-Jan Huntelaar leek de thuisploeg dan toch de zege te bezorgen. In blessuretijd maakte Kik Pierie echter weer gelijk. Daarna kreeg Heerenveen zelfs nog een levensgrote kans op de 4-5, maar het bleef bij de 4-4. De teleurstelling was groot in het Ajax-kamp. Een gelijkspel dat voelde als een nederlaag.

Kostas Lamprou - Toto

Ontgoocheling bij Ajax na de late 4-4 van Heerenveen.

Na afloop viel vooral reservedoelman Kostas Lamprou een hoop kritiek ten deel. De Griek verving de geblesseerde André Onana, en deed dat bepaald niet met verve. Ook Nicolas Tagliafico kon niet meedoen tegen Heerenveen. Zijn vervanger, Daley Sinkgraven, oogde met name bij de 3-3 van Mitchell van Bergen zwak. Het is nog onzeker of trainer Erik ten Hag Onana en Tagliafico donderdag wel weer kan opstellen. Het kan een wereld van verschil maken.

Perikelen

Maar ook Heerenveen kent de nodige personele problemen. Vanwege schorsingen zijn Yuki Kobayashi en Ben Rienstra er namelijk niet bij (net als zondag). Daarnaast ontbreken er de nodige spelers door andere redenen. Zo is Morten Thorsby er niet bij wegens transferperikelen en zou ook Dave Bulthuis mogen uitkijken naar een andere club. Het lijken geen voorwaarden om optimaal te presteren, maar het gelijkspel van afgelopen weekend geeft de Friese burger vast een hoop moed.

Voorspelling

Toch denken we dat Ajax zondag een flinke ‘wake-up call’ heeft gehad. Nog een keer zo’n matige wedstrijd kan en mag niet. Ook al gaat het ‘maar’ om het bekertoernooi. Onze voorspelling is daarom een zege voor de Amsterdammers, alleen niet met hele ruime cijfers.

Onze wedtips

Ajax wint en minder dan 2,5 goals > 4.65

Ajax wint met 2-0 > 8.45

Tadic scoort laatste doelpunt > 3.95

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.