Even zag het ernaar uit dat Ajax dure punten zou laten liggen in de strijd om de landstitel. Zonder Frenkie de Jong en Hakim Ziyech verliep de inhaalwedstrijd tegen PEC Zwolle uiterst moeizaam voor de Amsterdammers. Maar dankzij een rake kopbal van Daley Blind, vijf minuten voor tijd, blijft de hoop op de eerste titel sinds 2014 levend. Zondag wacht een uitduel met AZ, dat in 2019 de best presterende ploeg in de Eredivisie is. Wat kunnen we van de Noord-Hollandse derby verwachten?

AZ – Ajax
Eredivisie
17 maart 2019
14.30 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Waar zet jij op in?

‘Lelijke overwinning’. Een term voor een benauwde zege zonder goed spel. Een lelijke overwinning was het woensdag voor Ajax. In de eerste helft tegen PEC Zwolle deelde de thuisploeg de lakens uit. Maar de 1-0 voorsprong kon broos genoemd worden. Toen Vito van Crooy tien minuten voor tijd de niet onverdiende 1-1 maakte, was het even alle hens aan dek voor Ajax. Gelukkig voor de fans in de Johan Cruijff Arena bewees Eredivisiedebutant Noa Lang direct zijn waarde door de beslissende assist op Blind te geven voor de 2-1. Enorme opluchting bij Erik ten Hag en de zijnen.

Sterren afwezig

Het matige optreden tegen PEC en de absentie van De Jong en Ziyech kunnen eigenlijk niet los van elkaar worden gezien. Zij ontbraken door lichte blessures. Zonder hen loopt er bij Ajax toch een stuk minder kwaliteit en creativiteit rond. Aan de andere kant zal Ten Hag blij zijn geweest dat zijn ploeg ook zonder de twee sterren drie punten kan binnenhalen.

Frenkie de Jong - Toto

Het is nog niet duidelijk of Frenkie de Jong tegen AZ weer inzetbaar is.

Het is nog even de vraag of De Jong en Ziyech wel op tijd fit zijn voor het duel met AZ. Het zou een slok op een borrel schelen tegen de club die in 2019 de meeste punten heeft vergaard: negentien. Want ondanks de twee verliespartijen tegen Willem II (competitie en beker) en het gelijkspel tegen PEC Zwolle, is de formatie van coach John van den Brom aan een prima reeks bezig. AZ heeft zelfs zeven thuiswedstrijden op rij gewonnen. Inmiddels hebben de Alkmaarders de derde plek op de ranglijst weer in zicht, en daarmee plaatsing voor de (voorronde van de) Europa League. De achterstand bedraagt drie punten op Feyenoord. Die derde plek zou een mooi afscheid zijn voor Van den Brom, die na dit seizoen vertrekt naar FC Utrecht.

Head to Head AZ - Ajax

Onze voorspelling

Maar is AZ in staat om Ajax drie punten af te snoepen? Voor wedstrijden tegen de traditionele top-3 komt er telkens een voor AZ vervelende statistiek naar boven. Al negentien (!) duels op rij wist de tweevoudig landskampioen niet van Ajax, PSV of Feyenoord te winnen. Het is in Alkmaar een obsessie geworden. Ondanks het feit dat AZ op dit moment goed presteert en geen blessures of schorsingen heeft, zien wij ze weer niet winnen van Ajax. Het wordt niet zo’n grote uitslag als in Amsterdam (5-0), maar zelfs zonder eventueel De Jong en Ziyech moet Ajax in staat worden geacht met drie punten aan de haal te gaan. Simpelweg omdat het team kwalitatief beter is.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.