De kraker van het weekend is de wedstrijd tussen AZ en Feyenoord. Wie er wint, houdt de bovenste plaatsen van de ranglijst in zicht. De verliezer moet even een pas op de plaats maken. De vraag is of AZ eindelijk eens kan afrekenen met het ‘top-3 syndroom’. De laatste keer dat de Alkmaarders wonnen van Ajax, PSV of Feyenoord was op 24 januari 2016. Lukt het AZ om de negatieve reeks van zestien wedstrijden zonder overwinning op de top-3 te doorbreken?

AZ – Feyenoord
16 september 2018
12.15 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Waar zet jij op in bij AZ – Feyenoord?

 

Al jaren wordt AZ bestempeld als een van de beste voetballende teams van Nederland. Dat laat het echter vooral zien tegen de kleinere clubs. Tegen Ajax, Feyenoord en PSV komt dat goede spel er zelden uit. Daardoor lukt het maar niet om echt aansluiting bij de top te vinden. Het zal coach John van den Brom inmiddels tot wanhoop drijven. Om zijn ploeg optimaal voor te bereiden op de wedstrijd tegen Feyenoord trainde AZ vrijdag zelfs achter gesloten deuren. Iets wat zelden gebeurt in Alkmaar. Mogelijk komt Van den Brom met een tactische move om Feyenoord op het verkeerde been te zetten.

Dalende lijn

Dat zal nodig zijn ook. Want AZ verkeert niet bepaald in blakende vorm. Het begon dit seizoen nog met twee ruime zeges op NAC en FC Emmen. Daarna volgde een gelijkspel tegen Vitesse en een nederlaag bij Heracles Almelo. Na het vertrek van de belangrijke krachten Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh is Van den Brom met name voor de aanvalslinie op zoek naar de juiste samenstelling. Op het middenveld en in de verdediging veranderde er weinig bij AZ, dat zich deze week wel versterkte met Adam Maher.

Guus Til AZ - Toto

Guus Til is dit seizoen de aanvoerder van AZ.

Bij Feyenoord is de weg omhoog juist gevonden. Na de roemloze uitschakeling in Europa door AS Trencin en de nederlaag uit bij promovendus De Graafschap werden er drie overwinningen op rij geboekt. Het ging af en toe moeizaam, maar Feyenoord staat nu wel op negen punten, op drie punten van koploper PSV. Bij winst op AZ houden de Rotterdammers aansluiting met de top van de ranglijst. Dat is van levensbelang, want als Feyenoord niet mee kan doen om de titel dreigt het seizoen al vroegtijdig uit te gaan als een nachtkaars.

Onze voorspelling

Gezien de ‘flow’ waar Feyenoord in zit, voorspellen wij een zege voor de Rotterdammers. Wij verwachten dat dit AZ op dit moment nog niet in staat is om de landskampioen van 2017 te verslaan. Het syndroom van de Alkmaarders zal dus nog even aanhouden.

Onze wedtips

Feyenoord wint > 2.46

Halftime/Fulltime: Feyenoord/Feyenoord > 3.90

Feyenoord wint tweede helft > 2.53

Statistieken

Meer weten over de geschiedenis tussen AZ en Feyenoord Of wil je andere statistieken van beide clubs bekijken? Dat kan HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.