De twintigste en laatste Grand Prix van 2017 begint zondag om 14:00 uur Nederlandse tijd in Abu Dhabi. Op het fraaie en nog gloednieuwe Yas Marina circuit kan Verstappen mogelijk zijn seizoen nog wat extra glans geven. Hamilton en Vettel liggen echter op de loer en het is maar de vraag of de Red Bull auto op vol vermogen kan rijden in het snikhete Abu Dhabi.

Onze voorspelling

  1. Hamilton
  2. Vettel
  3. Verstappen
Onze voorspelling: winst voor Hamilton in Abu Dhabi

Hamilton moest in Brazilië vanwege een crash in de kwalificaties vanuit de pit-lane starten. Hierdoor kon de kersverse wereldkampioen zijn zo begeerde tiende winst van het seizoen niet halen. Zijn Mercedes-teamgenoot Bottas was niet scherp genoeg en hier wist Vettel slim van te profiteren. In Abu Dhabi ligt een gevarieerd circuit met zowel lange rechte stukken en hoogteverschillen als enkele technische passages. Dit soort gecombineerde banen leveren dit seizoen een spannende strijd op tussen met name Hamilton en Vettel. Dankzij de twee lange einden is Hamilton echter in het voordeel. Hij zal de winst pakken voor Vettel, terwijl Verstappen de derde stek pakt.

Het circuit

In 2009 werd het Yas Marina circuit in gebruik genomen. Het op een kunstmatig eilandje gelegen circuit schijnt meer dan 800 miljoen pond te hebben gekost en dit zie je terug in de kwaliteit en luxe van zowel de baan als de aangrenzende faciliteiten. Met enkele hoogteverschillen en een mooie afwisseling tussen technische passages, meerder chicanes en lange rechte stukken is het een baan waar meerdere teams goed uit de voeten kunnen. De twee DRS-zones, de overal aanwezige uitloopstroken en meerdere brede passages maken inhalen bovendien goed mogelijk.

De kanshebbers

Het lijkt alsof de topteams richting het einde van het seizoen weer dichter naar elkaar toe gaan qua race pace. Zo werd Räikkönen al drie keer op rij derde en pakten ook Hamilton, Bottas, Vettel en Verstappen meerdere malen het podium. Op het Yas Marina circuit is op voorhand Mercedes echter de favoriet. Op erg technische circuits is Ferrari sneller, maar de downforce in de bochten is in Abu Dhabi net niet belangrijk genoeg om een groot voordeel te geven. Hamilton is bovendien de wereldkampioen, maar heeft dit nog niet met een extra overwinning kunnen vieren. Hij kan alles of niks spelen en zal per se nog één keer willen winnen. Zowel Hamilton als Vettel wisten al drie keer te winnen in Abu Dhabi, dus ze voelen zich beiden goed thuis op het circuit.

Vettel is na de dramatische races in Azië weer op zijn oude niveau. Het zal daardoor een spannende strijd worden tussen de twee. Voor Red Bull is en blijft het een wisselvallig seizoen. In Mexico kon Verstappen eenvoudig iedereen voorblijven, maar nieuwe motorproblemen en een tekort aan onderdelen zorgden voor een noodzakelijke begrenzing van het vermogen in de GP van Brazilië. Het is de vraag of Ricciardo en Verstappen zondag in Abu Dhabi wel op vol vermogen kunnen en mogen rijden. Aangezien het de laatste race is en er niks meer op het spel staat zou het goed kunnen dat ze vrij spel krijgen. Dit gaat echter ten koste van de betrouwbaarheid van de Renault motor en gezien de twee uitvalbeurten van Ricciardo in de laatste drie races is dit nog steeds een groot probleem. Verstappen zal echter het podium halen als zijn auto goed blijft werken.

Onze tips

Hamilton wint de race en hier zetten we dan ook op in.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.