Zondag 25 november om 14:10 uur Nederlandse tijd start in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten de laatste Grand Prix van dit seizoen. De topcoureurs uit de Formule 1 maken zich daarna op voor een lange winterstop, om pas in maart 2019 weer in actie te komen. In het van geld overvloeiende Abu Dhabi wacht met het Yas Marina Circuit een mooi parcours op wereldkampioen Lewis Hamilton om zijn toch al zeer succesvolle seizoen nog meer glans te geven. De Brit mag voor de 83e keer in zijn carrière vanaf polepositie starten, en heeft hiermee laten zien nog zeker hongerig te zijn.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Sebastian Vettel
  3. Max Verstappen
Wie wint de laatste GP van het jaar?

De Grand Prix van Brazilië zou normaliter door Max Verstappen zijn gewonnen. De aanvaring met Esteban Ocon gooide echter roet in het eten voor de jonge Nederlander. Hamilton pakte daarom de winst. Red Bull deed het verrassend goed op Interlagos en vooral het racen op hoogte lijkt het Oostenrijkse team goed te liggen. Op zeeniveau in Abu Dhabi liggen er op papier een stuk minder kansen voor Red Bull. Hamilton is in bloedvorm en kan ontspannen racen. Hij won al drie keer eerder in Abu Dhabi en pakt ook dit jaar de eerste prijs, zeker nu hij vanaf polepositie mag starte. Sebastian Vettel is zoals gemiddeld dit seizoen de ‘best-of-the-rest’. Hij start vanaf de derde plek. Verstappen pakt door zijn fenomenale bochtenwerk de derde plek in de Verenigde Arabische Emiraten. De vorm van Verstappen kwam vooral in de vrije trainingen naar voren. In de kwalificaties kon de Nederlander door het ontbreken van de zogenoemde ‘party-modus’ de instellingen om tijdelijk extra vermogen te krijgen, niet opboksen tegen Mercedes en Ferrari. Op race-pace laat Verstappen echter zien wel bij de absolute top te horen.

Het circuit

Het Yas Marina Circuit grenst aan de zee en is, zoals zoveel bouwwerken in Abu Dhabi, gloednieuw en zeer hightech. Het schelpvormige Yas Hotel heeft een imposante glazen behuizing en de coureurs racen hier elke ronde een stukje onderdoor. Het circuit heeft verder weinig echte uitdagingen of spectaculaire secties. Het stukje langs de jachthaven doet denken aan Monaco, maar door de breedte van de baan is dit verder nergens het geval. Veel winst kan worden gepakt op de twee lange rechte stukken, zeker omdat de meeste van de 21 bochten vrij regulier zijn en geen extreem goede kansen geven om in te halen. Door de lengte van 5.554 km moeten er 55 ronden worden afgelegd.

Grand Prix Abu Dhabi - Toto

Een mooie blik van boven op het Yas Marina Circuit.

De kanshebbers

Hamilton is de terechte wereldkampioen en stelde door zijn winst in de Grand Prix van Brazilië ook de constructeurstitel voor Mercedes veilig. Er staat hierdoor in Abu Dhabi, behalve de podiumplekken en de eer, niks meer op het spel komende zondag. De Brit maakt door zijn uitstekende vorm en door de hoge topsnelheid van Mercedes de meeste kans op de winst. Niet voor niks won Hamilton drie keer eerder in de oliestaat. In de kwalificatie liet de Brit maar weer zien enorm goed te kunnen pieken op het juiste moment. In de vrije trainingen ging het een stukje minder. Maar wanneer het ertoe doet, staat Mercedes er. Ongeveer de helft van de 83 keer dat Hamilton vanaf de pole mocht starten, wist hij de race te winnen en daarom is hij de topfavoriet voor de race op zondag.

Vettel won namelijk ook al drie keer eerder in Abu Dhabi en heeft bovendien wat goed te maken. Waar Hamilton ontspannen kan racen voor de winst, zal de Duitser van Ferrari juist meer gedreven zijn om zijn seizoen toch nog positief af te sluiten. Hij zal ook willen laten zien aan zijn team dat hij nog steeds de status van kopman heeft, ook al komt de jonge en talentvolle Charles Leclerc volgend jaar bij Ferrari het stoeltje van Kimi Räikkönen overnemen. Vettel heeft daarnaast het voordeel dat hij op een hardere compound pand mag starten dan de rest van de topfavorieten. Hierdoor was hij in de kwalificatie wellicht niet zo snel als mogelijk zou zijn geweest, maar kan hij wel een gunstigere bandenstrategie hanteren tijdens de race. Mede hierom is het de verwachting dat Vettel tweede gaat worden, achter Hamilton, en de voor hem gestarte Bottas in gaat halen.

Andere podiumplekken

De Fin Bottas heeft een aardig seizoen maar is vaak nog wat te voorzichtig om echt in de top mee te draaien. Räikkönen wil in zijn laatste race voor Ferrari wellicht ook nog wat laten zien, maar hij is normaliter minder dan zijn directe concurrenten en kwam ook in de kwalificatie, gezien zijn vierde plek, net wat tekort. Voor Verstappen ligt de derde plek binnen de mogelijkheden. Red Bull moet het afleggen op de lange rechte stukken, maar kan meestal wat terugpakken in de bochtige sectoren. Bij de laatste vier Grand Prix’ kwam Verstappen op het podium terecht, maar in Abu Dhabi lukte dat hem nog nooit. Dit jaar kan hij die trend, gezien zijn vorm en de prestaties van zijn auto, doorbreken. In de kwalificatie liet Verstappen wat steekjes liggen en hij start slechts vanaf de zesde plek. Dit hoeft, vanwege de uitstekende race-pace van Red Bull de laatste paar races, zeker niet te betekenen dat hij kansloos is.

Onze wedtips

We zetten in op winst voor de Brit Hamilton en voorspellen daarnaast de podiumplek voor Verstappen.

Winst Hamilton > 3.15

Winst Vettel > 2.50

Hamilton rijdt snelste raceronde > 3.85

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.