Voor de laatste keer in 2019 gaan komende zondag 14.10 uur Nederlandse tijd de lichten uit voor de start van een Grand Prix Formule 1. Het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is het decor voor de 21e en laatste race van het seizoen. Zoveel spektakel als bij de vorige wedstrijd in Brazilië valt niet te verwachten, dat Max Verstappen opnieuw mee zal strijden om de overwinning wel. Onze landgenoot gaat op jacht naar zijn vierde overwinning van het seizoen én de derde plek in de WK-stand. En net als bij de GP van Brazilië levert een zege van Verstappen je vier keer je inleg op!

Onze voorspelling

  1. Max Verstappen
  2. Lewis Hamilton
  3. Charles Leclerc
Wie wint de laatste GP van het jaar?

Het circuit

De Grand Prix van Abu Dhabi staat sinds 2009 op de Formule 1 kalender. Alleen van 2011 tot en met 2013 was het niet de afsluitende race van het seizoen. De wedstrijd start traditioneel eind van de middag plaatselijke tijd, waardoor een groot gedeelte van de race in het donker gereden wordt. De ultramoderne baan kent 21 bochten en kenmerkt zich vooral door de twee lange rechte stukken. Een rondje op het Yas Marina Circuit is ruim 5,5 kilometer lang, waardoor de coureurs slechts 55 rondes af hoeven te leggen.

Grand Prix Abu Dhabi - Toto

Een mooie blik van boven op het Yas Marina Circuit.

Scherpte weg bij Hamilton

Zoals op zoveel circuits is Mercedes ook in Abu Dhabi de laatste jaren niet te kloppen. De afgelopen vijf edities werden gewonnen door een coureur van de Duitse renstal. Lewis Hamilton won er drie, Nico Rosberg en Valtteri Bottas ieder één. Hamilton stond in 2011 in dienst van McLaren ook al eens op de hoogste trede en de Brit is ook dit jaar weer een van de grootste kanshebbers. De echte scherpte lijkt de er bij coureur en team na het behalen van de wereldtitel alleen wel af. Bij de Grand Prix van Brazilië gingen Hamilton en Mercedes een paar keer opzichtig in de fout, waardoor de zesvoudig wereldkampioen uiteindelijk als zevende eindigde.

Verstappen sneller dan ooit

De overwinning in Brazilië ging naar Max Verstappen, die zo’n beetje als enige het hoofd koel hield op Interlagos. Met enkele fraaie inhaalacties rekende de Nederlander af met de concurrentie en door het uitvallen van Charles Leclerc steeg Verstappen naar de derde plek in de WK-stand. Mocht de Red Bull-coureur die plek in Abu Dhabi met succes verdedigen, eindigt hij voor het eerst in zijn carrière in de top-3 van het WK. Die kans is vrij groot. Het gat met Leclerc is 11 punten en op basis van de afgelopen races is Verstappen zelfs op een hoge snelheidscircuit als het Yas Marina circuit meer kanshebber op de zege dan de Ferrari’s. Wie had dat na de zomerstop gedacht…

Max Verstappen Brazilië - Toto

Gebalde vuisten bij Max Verstappen na zijn overwinning in Brazilië

Onze wedtips

Op basis van het verleden is Hamilton de te kloppen man in Abu Dhabi. Als we naar de afgelopen races kijken lijkt Verstappen ook nu weer de grootste favoriet. Blonk de Red Bull van de Nederlander voorheen alleen uit in de bochtige gedeeltes van de circuits, inmiddels kan de auto zich ook op de rechte stukken meten met Ferrari én Mercedes. Vorig jaar eindigde Verstappen nog als derde achter Hamilton en Sebastian Vettel. Dit jaar verwachten wij opnieuw een podium met per topteam één rijder, maar dan wel met Verstappen op de hoogste trede!

Verstappen wint de race > 4.20

Bottas snelste raceronde > 7.00

Verschil nummer één en twee onder 4 seconden > 1.90

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.