Zondag 29 april om 14:10 uur Nederlandse tijd start de tweede editie van de Grand Prix van Azerbeidzjan. Het is echter de derde keer dat er op het stratencircuit in de hoofdstad Baku wordt gereden. In 2016 was dit onder de naam Grand Prix van Europa. Na zijn fouten in Bahrein en China is het voor Verstappen zaak om zijn hoofd koel te houden als hij in de buurt van het podium wil finishen. In Baku is namelijk zeer veel mogelijk voor de coureur die de minste fouten maakt.

Onze voorspelling:

  1. Vettel
  2. Hamilton
  3. Verstappen
Onze voorspelling: winst voor Vettel in Azerbeidzjan

Vettel won de eerste twee wedstrijden van dit jaar en was in China op weg naar een prima prestatie, tot hij werd aangereden door Verstappen. Het gevarieerde parcours in Azerbeidzjan ligt Ferrari prima. Vorig jaar werd Vettel ondanks meerdere botsingen vierde in Baku. Verstappen heeft hopelijk geleerd van zijn fouten in China en zijn Red Bull kan met dit circuit goed uit de voeten. Door zijn drang naar revanche pakt hij in Baku de derde plek. Hamilton is niet soeverein dit seizoen, maar zal in Baku wel de tweede plaats innemen.

Het circuit
Met 6003 meter is het Baku City Circuit één van de langste parcours in de Formule 1. Er zijn twintig bochten in het circuit en veel hiervan zijn 90 graden. Bovendien is er in Baku een bijzondere combinatie tussen een klassiek stratencircuit en een normale racebaan te vinden. De brede boulevards geven bijzonder veel ruimte om in te halen, maar de nauwe straatjes in het oude centrum zijn zo krap dat niet crashen alleen al een prestatie is. Het langste rechte eind is maar liefst 2,2 kilometer zodat hier een hoge topsnelheid kan worden gehaald. In de bochtige sectie is echter wendbaarheid zeer belangrijk.

De kanshebbers
Zowel de teams met een hoge topsnelheid als de teams met een wenbaardere auto kunnen in Baku op bepaalde stukken van het circuit voordelen behalen. Tot nu toe lijkt Ferrari op beide gebieden uitstekend te zijn dit seizoen. Bovendien staat bij het Italiaanse team alles in het teken van Vettel, terwijl bij Mercedes beide coureurs voor de winst mogen gaan. Mercedes laat bovendien steekjes vallen op het tactische vlak. Dit was het geval in Australië en zeker ook in China. Vettel gaat er daarom met de winst vandoor in Baku.

Red Bull had de perfecte tactiek in China. Bij een safety car-situatie doken beide auto’s snel naar binnen voor een bandenwissel. Hierdoor hadden Ricciardo en Verstappen later in de race een flink voordeel op de andere coureurs. Verstappen verspilde zijn kans op het podium echter door te agressief aan te vallen. Hij verloor tijd en kreeg bovendien een tijdstraf. Ricciardo liet zien hoe het wél moet door geduldig af te wachten. Verstappen was echter in principe de snelste van de twee coureurs. Als hij alles goed had gedaan, had hij de Grand Prix van China kunnen winnen. Hopelijk heeft hij snel geleerd van zijn fouten en kan hij in de Grand Prix van Azerbeidzjan de derde plek pakken.

Mercedes is nog niet oppermachtig dit seizoen, maar dit is ook voor een gedeelte pech. Kleine vergissingen hebben grote gevolgen. Hamilton was vorig jaar echter pijlsnel in Baku, maar moest door onder andere een botsing met Vettel en een loszittende hoofdsteun de eerste plek uit handen geven. De Brit is door de ietwat tegenvallende resultaten gebrand op een goede race en kan dit ook zeker op het circuit in Baku. De verwachting is echter dat Vettel net wat sneller zal zijn. Vorig jaar waren er maar liefst zes uitvallers in Baku en ook dit jaar zal het ongetwijfeld, door de nauwe secties, weer een spektakel worden.

Onze tips
We zetten in op Vettel die de race wint.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto