Zondag 28 april om 14:10 uur Nederlandse tijd zal in Bakoe de derde editie van de Grand Prix van Azerbeidzjan worden verreden. Op het stratencircuit was er zowel in 2017 als in 2018 bijzonder veel spektakel. Het is voor Mercedes een uitgelezen kans om Ferrari op een nog grotere achterstand te zetten in de strijd om de wereldtitel. Toch zou het zomaar kunnen dat juist in de nauwe passages Ferrari de baas is. En wat kan Max Verstappen in de GP van Azerbeidzjan 2019?

Onze voorspelling 

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Charles Leclerc
Wie wint volgens jou deze race?

Wij verwachten dat de GP in Bakoe een zelfde soort podium op gaat leveren als de vorige races. Mercedes was tot nu toe elk van de drie Formule 1-races op plek één en twee te vinden en kan gezien het superieure vermogen en de uitstekende betrouwbaarheid ook in de GP van Azerbeidzjan de hoogste twee treden bezetten. Charles Leclerc liet vorig jaar met een zesde plek in zijn Sauber al zien het parcours uitstekend aan te kunnen. Nu hij bij Ferrari zit moet een podiumpositie mogelijk zijn, al lijken de teamorders bij de Italiaanse renstal in het voordeel van Sebastian Vettel uit te pakken.

Het circuit

Het Baku City Circuit is het eerste stratencircuit van het Formule 1-seizoen van 2019. Het circuit kan in tweeën worden gedeeld: een bochtige en erg nauwe sector door het oude centrum en een lang recht stuk op een behoorlijk brede weg. In de bochtige sector zijn crashes vrijwel onvermijdelijk, omdat de muur nooit ver weg is. Vorig jaar vielen bijvoorbeeld zes auto’s uit. Inhalen kan vooral op het rechte eind en daarom is de topsnelheid ook in Bakoe van groot belang.

Azerbeidzjan GP - Toto

De muren in de bochtige sector kunnen deze GP weleens een belangrijke rol gaan spelen.

Topsnelheid Mercedes

Mercedes heeft in de drie races tot nu toe laten zien de beste auto te hebben. Zoals ook de voorgaande seizoenen is de bolide erg betrouwbaar en bijzonder snel op het rechte stuk. In de bochtige sectoren verliezen Valtteri Bottas en Lewis Hamilton bovendien weinig ten opzichte van de concurrentie. Hamilton was in 2018 de winnaar van de GP van Azerbeidzjan. Hij heeft daarom op papier een licht voordeel tegenover Bottas. De kans is groot dat ze onderling gaan uitmaken wie de winst pakt in Bakoe.

Ferrari: strijd met coureurs en auto

Ferrari leek dit jaar echt mee te gaan doen om de wereldtitel. Pech en foutjes gooien tot nu toe roet in het eten. In Bahrein kwam Ferrari er niet aan te pas tegen Mercedes en was het tactische plan verre van indrukwekkend, maar in China was Ferrari de beste tot Leclerc zijn motor begon te haperen. Volgens teambaas Binotto zijn de auto’s snel genoeg en ook betrouwbaar, maar hier worden vraagtekens bij gezet door de internationale media. Als ze wel op vol vermogen kunnen racen in Azerbeidzjan dan kan het een interessante strijd worden. Zo niet dan gaan Vettel en Leclerc de strijd voor de derde podiumplek onderling uitvechten. Leclerc is dit seizoen indrukwekkender dan Vettel en zal na de teamorders in zijn nadeel in de GP van Bahrein getergd zijn.

Max Verstappen - Toto

Max Verstappen staat op dit moment derde in de WK-stand.

Verstappen: hopen op misstap concurrentie

Red Bull mist net dat stukje power om het Ferrari en Mercedes echt lastig te maken. Verstappen is wel bijzonder constant aan het rijden en heeft nog geen enkel foutje gemaakt in dit Formule 1-seizoen. De Nederlander staat niet voor niks derde in de stand om de wereldtitel. Het is mogelijk dat Verstappen in Azerbeidzjan wel mee kan doen in de bochtige sector, maar de verwachting is dat hij vervolgens op het rechte eind gaat verliezen ten opzichte van Mercedes en Ferrari. Een ongeluk schuilt in Bakoe in een klein hoekje en Verstappen moet zorgen dat hij er dan als de kippen bij is om een eventuele podiumplek in te nemen.

Onze voorspelling

Hamilton wint de race en daar wedden wij op.

Hamilton wint > 2.65

Hamilton wint kwalificatie > 2.50

Leclerc eindigt op podium > 1.85

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.