Dit weekend staat de veertiende editie van de Grand Prix van Bahrein op het programma. Zondag 8 april om 17:10 uur Nederlandse tijd krijgt Hamilton in de hitte van de woestijn een herkansing om zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. Voor de Nederlandse coureur Max Verstappen lijken er minder kansen te liggen op het snelle circuit in de kleine golfstaat. Red Bull-Racing moet het dit seizoen waarschijnlijk opnieuw hebben van de meer technische parcours.

Onze voorspelling

  1. Hamilton
  2. Vettel
  3. Bottas
Onze voorspelling: winst voor Hamilton in Bahrein

Bij de Grand Prix in Australië liet Mercedes al zien over de snelste auto te beschikken. Zeker met de verschillende motorstanden zijn ze in staat de kwalificatie te domineren. Hamilton verloor echter door een onoplettendheid bij het team en de intelligente pit-stop-strategie van Ferrari. De intrinsieke snelheid van Mercedes zal in de Grand Prix van Bahrein weer naar boven komen. Hamilton wint hierdoor, terwijl Vettel door zijn ervaring Bottas nog net van zich af kan houden voor de tweede plaats. Red Bull moet het, door het iets mindere vermogen op de rechte stukken, doen met de plekken net onder het podium.

Het circuit
Het Bahrain International Circuit werd geopend in 2004. Sindsdien werd alleen in 2011 geen Grand Prix verreden in de Arabisch golfstaat. Het parcours wordt vooral gekenmerkt door de drie lange rechte stukken. Inhalen is door de breedte van het circuit bovendien erg goed mogelijk. De technische sectie heeft weliswaar meerdere stop- en go-bochten, maar is waarschijnlijk niet lang en lastig genoeg voor de teams met een iets mindere topsnelheid om het verschil te maken. Bijkomend puntje van aandacht voor de coureurs op het Bahrain International Circuit, is dat er vaak zand op de baan waait en dat de hoge temperatuur in de woestijn veel invloed kan hebben op de kwalificatie en trainingen. De race zelf is ’s avonds en hierdoor zal de tempartuur waarschijnlijk meevallen.

De kanshebbers
Verstappen reed een prima kwalificatie in Australië, maar moest in zijn Red Bull-bolide wel beide Ferrari-coureurs en Lewis Hamilton voor zich dulden. De daadwerkelijke race in Melbourne was vrij saai en er waren bijzonder weinig inhaalacties. Verstappen verspilde een plekje bij de start en later nog ééntje door een spin. Hierdoor werd hij uiteindelijk zesde. Zijn teamgenoot Ricciardo noteerde de vierde plek. Het lijkt erop dat Red Bull het op snelle circuits voorlopig weer nipt moet afleggen tegen Ferrari en Mercedes. Hierdoor komen ze waarschijnlijk ook in Bahrein tekort voor het podium.

Hamilton was eigenlijk soeverein in Australië. De kwalificatie werd dik gewonnen en tijdens de race was er geen vuiltje aan de lucht. Een doordachte pit-stopmanoeuvre van Ferrari gooide roet in het eten. Vettel reed ineens voor Hamilton en stond deze positie niet meer af. Mercedes liet echter wel zien over veel kracht te beschikken en puur qua vermogen lijken ze ook dit jaar het te kloppen team. Bottas had een crash in de kwalificatie in Australië, maar zal hierdoor in Bahrein gebrand zijn op revanche.

Vettel pakt door zijn ervaring in Bahrein de tweede plek voor Bottas. De Duitser won deze Grand Prix al drie maal, even vaak als Fernando Alonso. De coureur van McLaren was verrassend snel in Australië en kan misschien hoge ogen gooien in Bahrein. Beide bolides van Haas sneuvelden vorige week, maar lieten daarvoor wel zien over veel potentie te beschikken. Als Magnussen en Grosjean hun auto’s heel kunnen houden kan ook Haas een uitdager worden voor de topteams dit jaar.

Onze tips
Hamilton wint de race en hier zetten we dan ook op in. Daarnaast zetten we in op Hamilton die de kwalificatie wint. Dankzij de ‘party button’ van Mercedes is het team in de kwalificatie het snelst.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto