Na de seizoensouverture in Melbourne is het zondag 31 maart tijd voor de tweede Formule 1-race van 2019. De Grand Prix van Bahrein begint om 17:10 uur Nederlandse tijd. De kwalificatie staat een dag eerder op het programma om 16:00 uur. De grote vraag is niet alleen of Ferrari zich kan herpakken na de valse start in de GP van Australië, maar ook of Max Verstappen opnieuw op het podium zal finishen. Onder het kunstlicht in de golfstaat moest de Nederlander van Red Bull Racing de vorige twee edities opgeven, maar dit jaar is hopelijk alles anders.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Valtteri Bottas was de verrassende winnaar in Australië, terwijl Lewis Hamilton tijdens de kwalificatie nog de polepositie had gepakt. De Fin won vorig jaar geen enkele race, maar in Melbourne was hij oppermachtig. Hamilton wees naderhand naar de beschadigde vloer van zijn auto om het verschil met zijn teamgenoot te verklaren. Feit is dat Mercedes veel sneller was dan Ferrari en ook Red Bull relatief eenvoudig achter zich wist te houden. Vorig jaar werden Bottas en Hamilton twee en drie, maar bij de GP van Bahrein in 2019 zetten wij beide mannen op het podium. Verstappen liet zien uitstekend overweg te kunnen met de nieuwe auto en hem zetten we daarom op plek drie.

Het circuit

Het Bahrain International Circuit is sinds 2004 het decor van de GP van Bahrein. Vooral de drie lange rechte stukken zijn belangrijk, maar de vele bochten moeten ook niet worden onderschat. Door de uitloopstukken is de baan niet zo gevaarlijk en is er normaliter genoeg ruimte om in te halen. Vorig jaar waren er op dit circuit ongeveer acht keer zoveel inhaalacties dan in Australië. In de kwalificatie voor de GP van Bahrein is ook de temperatuur van belang. In de woestijnachtige omgeving is deze uiteraard hoog en door het ruwe asfalt gaat de slijtage van de banden sneller dan normaal. Sinds 2014 is de starttijd van de wedstrijd verschoven. De race wordt nu ’s avonds onder kunstlicht gehouden, met een normaliter iets lagere temperatuur.

Bottas Hamilton - Toto

In Australië bleef Bottas zijn teamgenoot Hamilton voor.

Problemen Ferrari

De GP van Bahrein van 2018 werd nipt gewonnen door Sebastian Vettel. Hij werd op de hielen gezeten door Bottas, maar kon de Fin nog net afhouden. Hamilton werd derde. Vorig jaar was Ferrari in de eerste races het sterkste team, maar dit jaar lijkt dit Mercedes te zijn. In Australië pakten Hamilton en Bottas een eenvoudig één-tweetje en werden Vettel en zijn Ferrari-collega Charles Leclerc slechts vierde en vijfde. Vettel verklaarde zijn gebrek aan snelheid door een probleem met het opladen van de hybridesystemen. Leclerc had dit euvel echter niet en ook hij eindigde niet in de buurt van Mercedes. Het probleem lijkt structureler te zijn. Ferrari is daarom niet de favoriet om in Bahrein te winnen.

Hamilton favoriet

Bottas pakte in de vorige race Hamilton in de eerste bocht en stond zijn leidende positie niet meer af. De regerend wereldkampioen liet in de kwalificatie de beste tijd noteren en het is goed mogelijk dat hij tijdens de race wat inhield om Verstappen tegen te houden om Bottas te laten winnen. De verwachting is echter dat het nu tijd is voor Hamilton om zijn eerste overwinning van 2019 te pakken. De Brit won deze race al twee keer eerder en is normaal gesproken de kopman van Mercedes.

Kansen Verstappen

Red Bull is het derde team dat dit seizoen aanspraak mag maken op podiumplekken. Pierre Gasly verprutste zijn kwalificatie en werd slechts elfde in Melbourne. Verstappen liet zien wat de Red Bull-bolide dit jaar kan. Met de Honda-motor werd bovendien de hoogste topsnelheid gehaald en aangezien het vorig jaar juist op dat punt misging met de Renault-motor, geeft dit goede hoop voor de rest van het seizoen. Het gat met Mercedes was wel aanzienlijk in Australië en dit is niet zomaar gedicht. Daarom kan Verstappen zeker het podium halen, maar lijkt winst nog wat te hoog gegrepen.

Onze voorspelling

Wij wedden op winst voor Hamilton.

Overwinning Lewis Hamilton > 2.40

Verschil tussen nr. 1 en nr. 2 meer dan 8 seconden > 2.20

Max Verstappen eindigt in top-3 > 1.80

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.