Zondag 12 november start om 17:00 uur Nederlandse tijd de 45e editie van de Grand Prix van Brazilië. Onze jonge landgenoot Max Verstappen doet het de laatste vier races uitstekend. Met twee overwinningen en een podiumplek maakt hij zijn verder teleurstellend verlopen seizoen toch nog goed. In Brazilië maakte Verstappen vorig jaar definitief naam in de Formule 1 door een spectaculaire inhaalrace. Deze editie gaat hij voor de winst.

Onze voorspelling

  1. Verstappen
  2. Hamilton
  3. Vettel
Onze voorspelling: winst voor Verstappen in Brazilië

Verstappen is in bloedvorm en zijn Red Bull-wagen is qua race pace de laatste wedstrijden zeer competitief. Hij kan bovendien goed overweg met het circuit in São Paulo, zoals hij vorig jaar al liet zien. Daar komt bij dat Hamilton waarschijnlijk met nieuwe onderdelen gaat starten en bovendien zijn wereldtitel al binnen heeft en dus minder gemotiveerd kan zijn. Vettel pakt waarschijnlijk de derde plek dit weekend. Hij zal ten opzichte van Bottas zijn tweede plaats in het wereldbekerklassement willen vasthouden en wist op het circuit in Brazilië al tweemaal eerder te winnen.

Het circuit

Het Autódromo José Carlos Pace, ook wel bekend onder de naam Interlagos, is al sinds 1990 onafgebroken het toneel van de Grand Prix van Brazilië. Met 4,309 meter is het circuit relatief kort, vandaar dat de mannen zondag 71 rondes moeten afwerken. De vijftien bochten variëren van snelle doordraaiers tot stop-en-go. Mede dankzij twee DRS-zones is inhalen relatief goed mogelijk. Bijzonder is bovendien het hoogteverschil in de baan. Er zijn meerdere secties die omhoog of juist omlaag lopen. De coureurs rijden tegen de klok zodat de linkerkant van het lichaam meer krijgt te verwerken dan normaal. Bovendien zorgt de 800 meter hoogte er ook nog eens voor dat het een fysiek zwaar parcours is.

De kanshebbers

Hamilton is dit seizoen de terechte wereldkampioen. De Brit pakte bij de laatste negen Grand Prix’s maar liefst zes keer de winst. Hij is nu echter al binnen en zijn teambaas heeft aangekondigd dat Mercedes vast nieuwe onderdelen gaat testen voor volgend jaar. Dit kan betekenen dat hij extra snel is op Interlagos, maar het kan ook zorgen voor een gridstraf en mogelijk een onbetrouwbare of minder sterke auto. Wij kiezen als winnaar daarom voor de man in bloedvorm: Max Verstappen. Het begin van het seizoen was dramatisch, maar in de Grand Prix van Mexico was hij oppermachtig. Weliswaar vielen Hamilton en Vettel daar ver terug door een botsing, maar toch was de manier waarop Verstappen won indrukwekkend. Hij kan dit kunststukje, zeker als het weer meezit, in Brazilië herhalen.

Ricciardo heeft de laatste races de pech die Verstappen eerder dit seizoen had. Hij zal waarschijnlijk weer van motor moeten wisselen en daarom een slechte startpositie hebben. Vettel is dit seizoen ijzersterk begonnen maar komt de laatste races amper in de buurt van het podium. Hij zal in Brazilië maximaal derde worden. Bottas en Räikkönen zijn dit seizoen ook tekort geschoten. Beide mannen moesten hun teamgenoten voor laten gaan. Ze kunnen misschien verrassen in São Paulo, maar een podiumplek lijkt ver weg.

Onze tips

Door de onzekerheden rondom de auto van Hamilton zetten wij in op Verstappen. Deze quotering is bovendien erg gunstig en daarom zeker de moeite waard. We kiezen daarnaast voor twee H2H-weddenschappen: Verstappen wint van Bottas en Hamilton wint van Vettel.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.