Lewis Hamilton stelde in de Grand Prix van Mexico zijn vijfde wereldtitel veilig. Ondanks een matige race van de Brit, waarin hij slechts vierde werd, is hij met nog twee wedstrijden te gaan niet meer in te halen door Sebastian Vettel. De Duitser kan zich in de Grand Prix van Brazilië, die aanstaande zondag om 18:10 uur Nederlandse tijd van start gaat, enigszins revancheren indien hij weet te winnen. Van Max Verstappen mogen we normaliter geen uitschieter verwachten in Sao Paolo, maar de Nederlander zal wel met een hoop vertrouwen aan de start staan na zijn zege in Mexico.

Onze voorspelling

  1. Sebastian Vettel
  2. Valtteri Bottas
  3. Lewis Hamilton
Wie wint volgens jou de GP van Brazilië?

Hamilton wist ook in 2017 en 2015 een paar races voor het einde de wereldtitel in de wacht te slepen. In 2017 won hij vervolgens geen van de twee resterende races en in 2015 won hij zelfs geen van de drie races na het veiligstellen van de titel. In deze vijf wedstrijden na een titel won wel vier keer de teamgenoot van Hamilton. Daarom verwachten wij Valtteri Bottas op de tweede plek en Hamilton op plek drie voor de Grand Prix van Brazilië. Onze voorspelling is dat Vettel, net als vorig jaar, de winst pakt. De Duitser zal gepikeerd zijn dat hij weer geen kampioen is geworden en er zodoende alles aan doen om deze troostprijs in de wacht te slepen.

Het circuit

Het circuit in Sao Paolo heet officieel het Autodromo José Carlos Pace. Maar meestal gebruikt men de naam van de buurt, Interlagos, als naam van het parcours. Sinds 1990 wordt hier de Grand Prix van Brazilië verreden. Met een lengte van slechts 4,309 kilometer is het een vrij korte baan, maar de vijftien bochten zorgen samen met de hoogteverschillen voor genoeg variatie. Bijzonder is ook dat de coureurs op Interlagos tegen de klok in rijden, terwijl dit normaliter andersom is. Hierdoor is het fysiek een zware race. Inhalen is goed mogelijk en in deze periode kan het onvoorspelbare weer in Brazilië ook een grote rol van betekenis spelen.

Grand Prix Formule 1 Brazilie - Toto

Het circuit in Sao Paolo kenmerkt zich door de vele hoogteverschillen.

Kansen Red Bull

Op 2.000 meter hoogte in Mexico weet Red Bull, gezien de tweede zege op rij voor Verstappen, uitstekend hoe ze het maximale uit de auto moeten halen. In Brazilië was dit de laatste paar jaar niet het geval. Hoewel Red Bull een uitstekende periode kent, is het daarom alsnog aannemelijk dat Daniel Ricciardo en Verstappen in Sao Paolo net buiten het podium gaan finishen. Wanneer het fel gaat regenen, komen echter direct de spectaculaire beelden van Verstappen’s race in 2016 naar boven en zullen de kansen van de Nederlander aanzienlijk stijgen.

Vettel favoriet

De echte favorieten zijn in Brazilië de mannen van Ferrari en Mercedes. Er staat niet zoveel meer op het spel, want ook de constructeurstitel is, naast de rijderswereldtitel, vrijwel zeker voor Mercedes. Aangezien Bottas veel nuttig werk heeft verricht dit jaar, is het logisch om aan te nemen dat de Fin zijn eigen gang mag gaan en zelfs hulp van Hamilton gaat krijgen. Toch is gezien de prestaties in het verleden Vettel de grote favoriet. Niet alleen omdat de Duitser getergd zal zijn door het mislopen van de wereldtitel, maar ook omdat hij als enige van de nog actieve coureurs meer dan één keer heeft gewonnen in Brazilië. In 2010, 2013 en 2017 was hij de snelste op Interlagos.

Onze voorspellingen

Wij gaan dus voor een overwinning voor Vettel. Verder sluiten we een head-2-head weddenschap af: Bottas finisht voor Hamilton.

Vettel wint > 2.60

Bottas finisht voor Hamilton > 2.30

Vettel rijdt de snelste raceronde > 3.55

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.