Na twee races in Europa gaat het Formule 1-circus dit weekend weer de oceaan over. In Canada start zondag 10 juni om 20:10 uur Nederlandse tijd de 55e editie van de Grand Prix van Canada. De laatste drie jaar wist Lewis Hamilton deze race op zijn naam te schrijven. Zijn totaal aantal overwinningen in Canada ligt nu op zes. Recordhouder Michael Schumacher en zijn zeven overwinningen kunnen dit weekend dus worden geëvenaard door de Brit.

Onze voorspelling

  1. Hamilton
  2. Vettel
  3. Bottas
Onze voorspelling: winst voor Hamilton

Als er één circuit is dat Hamilton goed ligt, is het wel die van de Grand Prix van Canada. De Brit zal er bovendien op gebrand zijn om zijn voorsprong in het wereldbekerklassement uit te breiden. Dat Ferrari in 2004 voor het laatst wist te winnen in Canada, spreekt ook in het voordeel van Hamilton. De Brit zal wel flink aan de bak moeten en al bij de start wat posities goed moeten maken, want hij begint vanaf de vierde plek. Sebastian Vettel zal, ondanks dat hij vanaf poleposition begint, tweede worden in Montreal. De Duitser presteert dit seizoen zeer goed en aangezien Kimmi Räikkönen zich in dienst stelt van Vettel heeft hij nog een extra voordeel te pakken. Valterri Bottas (start vanaf P2) pakt de derde plek door de pure kracht van de motor van het Mercedes-team.

Het circuit
Het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal bevindt zich in zijn geheel op een speciaal hiervoor aangelegd eiland en biedt plaats aan 100.000 toeschouwers. De baan is 4.361 meter lang, heeft veertien bochten en twee DRS-zones. Veel van de bochten kunnen op hoge snelheid worden genomen, waardoor het circuit van de Grand Prix van Canada één van de snelste van het seizoen is. De tegenstelling met de vorige race in Monaco kan bijna niet groter. Inhalen is door de breedte van het circuit redelijk goed te doen, maar door de zeer hoge snelheden is crashen ook altijd een risico in Montreal.

De kanshebbers
In het bochtige Monaco was Red Bull verrassend het snelste team. Vettel kon in zijn Ferrari nog aardig in de buurt blijven, maar kreeg nergens de kans om Daniel Ricciardo, die vanaf poleposition mocht starten, in te halen. Mercedes kwam duidelijk wat tekort in de straten van Monaco. Daarentegen is het team van Hamilton en Bottas op de snellere en minder technische circuits al jarenlang het te kloppen team. Zeker in de Grand Prix van Canada zijn ze zeer dominant geweest. Gezien de overwinning van Hamilton in Azerbeidzjan en Spanje heeft Mercedes nog altijd genoeg power om de rest te kloppen op de rechte stukken.

Vettel is bezig aan een zeer goed seizoen. Met name door een aanrijding met Max Verstappen staat hij een aantal punten achter Hamilton in de WK-stand. De Duitser is echter nog zeker niet kansloos. Wanneer het niet tegenzit in Montreal kan hij de tweede plek op het podium innemen voor Bottas. De Fin is in zijn Mercedes misschien wel iets sneller, maar Vettel is duidelijk de betere coureur van de twee.

Verstappen gooide dit seizoen al een aantal keer zijn eigen glazen in en voegde hier in Monaco een nieuwe episode aan toe. De Nederlander maakt onnodige fouten en hoewel hij nog jong is, zou het na een aantal jaar in de Formule 1 dit seizoen juist beter moeten gaan. Red Bull zal normaliter qua pure snelheid tekort komen in de Grand Prix van Canada. Het is voor Verstappen dan zaak om zijn teamgenoot Ricciardo voor te blijven en achter de coureurs van Mercedes en Ferrari netjes in de top van het klassement te finishen. Gezien het feit dat Verstappen vanaf de derde startplek vertrekt (drie posities voor Ricciardo), moet er een goede klassering inzitten voor onze landgenoot.

Onze tip
Hamilton wint de Grand Prix van Canada.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto