Een week na de Grand Prix van Bahrein is het alweer tijd voor de derde race van dit seizoen. In Shanghai zal zondag 15 april om 8:10 uur Nederlandse tijd de Grand Prix van China worden verreden. Met dit bijzonder veelzijdige circuit kunnen veel teams goed uit de voeten. Na de eerste twee races is er iets meer duidelijkheid over de vorm van de coureurs en de prestaties ven de auto’s. Hamilton wacht nog op zijn eerste zege, maar is beter gestart dan onze landgenoot Verstappen die in Bahrein uitviel. Zondag in China kan alles echter weer anders zijn.

Onze voorspelling 

  1. Hamilton
  2. Vettel
  3. Verstappen
Onze voorspelling: winst voor Hamilton in China

Zondag is het de vijftiende keer dat het Formule 1-circus de Grand Prix van China gaat rijden. Maar liefst vijf keer eerder wist Hamilton in het gigantische Aziatische land de race te winnen. Hij is mede daarom ook voor zondag de topfavoriet. Daar komt bij dat Mercedes, en met name Hamilton, al zeer snel is geweest dit seizoen. Dat hij nog geen wedstrijd heeft gewonnen komt meer door pech dan door het ontbreken van vorm of een goede auto. In China zal hij Vettel wél verslaan. De Duitser pakt de tweede plaats en Verstappen evenaart zijn prestatie van vorig jaar door het podium te halen.

Het circuit
Het Shanghai International Circuit is al vanaf de eerste Grand Prix van China in 2004 het vaste parcours. Het circuit is, net als veel andere Formule 1 banen, ontworpen door Herman Tilke. Zijn handelsmerk, het lange rechte eind met daarna een zeer scherpe bocht, kan ook in Shanghai worden gevonden. Het rechte stuk in Shanghai is de langste van alle circuits en geeft auto’s met een hoge topsnelheid goede kansen om in te halen. Daarnaast is er echter wel een zeer lastig technisch gedeelte en bevat de baan zestien bochten. Het circuit heeft hierdoor voor alle teams wel wat geschikte en minder geschikte secties.

De kanshebbers
Hamilton is dit seizoen intrinsiek de snelste coureur. Hij heeft alleen door enkele ongelukkige situaties nog niet gewonnen. In China mag hij echter op zijn wellicht meest favoriete circuit rijden. Na vijf keer eerder te hebben gewonnen in Shanghai kan hij hier zondag een zesde keer aan toevoegen. Vettel won beide Grand Prix-wedstrijden tot nu toe en is zeker een geduchte tegenstander voor Hamilton in China. Zonder pech voor de Brit zal de Duitser echter slechts de tweede plek innemen.

Verstappen maakte een spin in Australië en haalde vorige week in de Grand Prix van Bahrein door een crash de finish niet. De jonge Nederlander is nog iets te onstuimig en moet de rust bewaren. Het circuit in China ligt de Red Bull-bolide beter dan die in Bahrein. Verstappen heeft bovendien iets goed te maken en liet vorig jaar zien veel te kunnen in Shanghai. Hij moest toen vanaf de zestiende plek vertrekken, maar door knappe inhaalacties werd hij nog derde. Andere mannen die mee kunnen doen voor het podium zijn uiteraard de Finnen Bottas en Räikkönen. Zowel Mercedes als Ferrari lijken op veel circuits nog altijd sneller dan de rest. De Finnen zijn echter niet altijd even scherp en missen de passie en agressie van bijvoorbeeld Verstappen.

Onze tips
Hamilton wint de race.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto