Na een afwezigheid van tien jaar is dit seizoen de Grand Prix van Frankijk weer terug op de Formule 1-kalender. De laatste keer dat het Circuit Paul Ricard werd aangedaan, is nog langer geleden. In 1990 was de laatste editie op deze baan vlakbij Marseille. Toen wist de legendarische Alain Prost zijn thuisrace te winnen. Zondag 24 juni zullen om 16:10 uur (Nederlandse tijd) de lampen uitgaan en komt er eindelijk een opvolger voor Felipe Massa in de Grand Prix van Frankrijk.

Onze voorspelling

  1. Sebastian Vettel
  2. Lewis Hamilton
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou de GP van Frankrijk?

Hoewel de vorige race in Canada niet de meest opwindende was van het seizoen, was het wel bijzonder om te zien dat Lewis Hamilton het dit jaar zeker niet cadeau gaat krijgen. Sebastian Vettel won knap en zowel Max Verstappen als Daniel Ricciardo finishte voor de Brit. Doordat de Grand Prix van Frankrijk lang niet is verreden en het circuit lang ongebruikt is gebleven in de koningsklasse, zou het zondag een verrassende race kunnen worden. Vettel is wel de man in vorm en hij is favoriet voor de winst. De Duitser start echter wel vanaf de derde stek, achter Hamilton (pole) en Valterri Bottas (P2). De viervoudig wereldkampioen zal dus flink aan de bak moeten. Ondanks het feit dat hij vanaf poleposition begint, voorspellen wij een tweede plek voor Hamilton. Verstappen, die vanaf de vierde stek vertrekt, zal voor de derde keer dit seizoen de derde plek behalen.


Het circuit

Het Circuit Paul Ricard werd al in 1969 geopend en was het toneel van vele edities van de Grand Prix van Frankrijk in de Formule 1. Er werd in het verleden zowel op een kort als op een lang parcours gereden, maar het huidige circuit is daar weer een aanpassing op. De baan is nu 5,809 km lang en heeft vijftien bochten. Belangrijk zijn de lange rechte stukken waar flink snelheid kan worden gemaakt en inhalen, volgens de coureurs die hierover werden geïnterviewd, zeker mogelijk is. Er zijn ook twee flink bochtige secties waar juist de wat wendbaardere auto’s in het voordeel zijn. Hoe dit allemaal precies uitpakt met de huidige Formule 1-auto’s op dit circuit valt te bezien.


De kanshebbers

Mercedes is niet onaantastbaar dit seizoen en ook Hamilton laat steekjes vallen. Dit komt natuurlijk ook omdat Ferrari en Red Bull de zaken goed voor elkaar hebben. Deze beide teams lijken bovendien betere aanpassingen te hebben gedaan dan Mercedes. Sinds de Grand Prix van Spanje zijn de verschillen tussen de drie topteams nog kleiner geworden. Doordat inhalen dit seizoen lastiger is, zien we vaak dat de rijders die van poleposition vertrekken ook de race naar zich toe trekken. Juist op dat vlak lukt het Mercedes net niet de laatste twee races. Vettel heeft de goede flow te pakken en is daarom de favoriet om te winnen in Marseille. Hamilton zal echter ook gebrand zijn op een goed resultaat. Het circuit in Frankrijk ligt Mercedes beter dan bijvoorbeeld die in Monaco.


Andere podiumplekken

Verstappen lijkt zijn periode met fouten te hebben afgesloten. In de Grand Prix van Canada reed hij gedisciplineerd en bovendien sneller dan teamgenoot Ricciardo. De prima derde plek in Montreal is ook in Frankrijk binnen handbereik als de jonge Nederlander foutloos blijft rijden. Dit komt ook omdat Red Bull de auto steeds beter lijkt te kunnen laten worden. Wanneer hij wel vergissingen gaat maken, is vooral Bottas gevaarlijk voor zijn positie, die ook voor Verstappen staat in de startopstelling. De Fin is in de schaduw van teamgenoot Hamilton stiekem bezig aan een prima seizoen, met al vier keer een tweede plek.


Onze tip

Vettel is gezien zijn vorm de favoriet in Frankrijk en op hem inzetten kan tegen een uitstekende quotering.


Nieuw: winstmarge!

Vanaf deze Grand Prix bieden wij een nieuwe speciale wedoptie aan. Je kunt nu inzetten op het tijdsverschil tussen de nummer één en twee. Er kan gekozen worden tussen minder dan 3 secondes, tussen 3,000 en 5,999 secondes en meer dan 6 secondes. Let op: deze wedoptie kan alleen als single worden gespeeld!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.