In de Grand Prix van Oostenrijk was het eens geen één-tweetje voor de mannen van Mercedes. Verrassend genoeg ging Max Verstappen er met de winst vandoor. Lewis Hamilton is nog altijd leider in de wereldbeker, maar eindigde voor het eerst dit seizoen ver van het podium, op de vijfde plaats. Zondag 14 juli staat om 15.10 uur Nederlandse tijd de thuisrace van Hamilton op het programma. Op het beroemde Silverstone Circuit gaat hij op jacht naar het recordaantal van zes overwinningen. Bottas was in de kwalificatie met miniem verschil sneller dan zijn teamgenoot, maar wat voor invloed heeft dat op de race? In deze voorbeschouwing bespreken we of de regerend wereldkampioen de eerste plaats in de GP van Groot-Brittannië gaat pakken.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Het zat Mercedes voor het eerst dit jaar niet echt mee in een Grand Prix. Hamilton en Valtteri Bottas maakten wat kleine foutjes en het team was door de hoogte van het circuit in Oostenrijk en door de hoge temperaturen niet in staat om het maximale uit de auto te halen. In de GP van Groot-Brittannië zijn de kaarten weer heel anders geschud. Mercedes weet, gezien de vijf overwinningen in de laatste zes jaar, als geen ander hoe ze op dit parcours moeten racen. In de kwalificatie werden ze met voorsprong eerste en tweede. Hamilton zal getergd zijn na zijn ‘wanprestatie’ in Spielberg en de winst pakken. Als er geen fouten worden gemaakt neemt Bottas zijn vaste tweede plaats in. De Fin start weliswaar vanaf plek één, maar is op racepace vaak net wat trager dan Hamilton. Verstappen liet ondanks problemen met zijn turbo de vierde tijd noteren in de kwalificatie voor de GP van Groot-Brittannië. Wij voorspellen hem daarom op plek drie in einduitslag.

Charles Leclerc - Toto

Charles Leclerc wist de laatste GP’s te imponeren, maar won nog niet.

Het circuit

Deze 74e editie van de Grand Prix van Groot-Brittannië zal de 70e keer zijn dat de race wordt gehouden in de Formule 1-klasse en de 54e keer dat de coureurs op het Silverstone Circuit rijden. Dit parcours werd in 2011 voor het laatst aangepast en is momenteel 5,891 kilometer lang. Er zijn achttien bochten en vier redelijk lange rechte stukken waar teams met een hoge topsnelheid hun slag kunnen slaan. Het bochtenwerk is hier echter minstens even belangrijk. Inhalen is op meerdere punten goed mogelijk, maar zoals altijd in de Formule 1 is het alsnog lastig om je voorganger voorbij te gaan.

Mercedes wil weer naar podium

Er zijn maar weinig circuits die Mercedes zo goed liggen als Silverstone. Hoewel de renstal onder de Duitse vlag opereert, is het hoofdkantoor in Engeland gevestigd en is het voor Hamilton natuurlijk een thuiswedstrijd. Hij wist al acht(!) keer het podium te halen in Groot-Brittannië, en van 2014 tot en met 2017 won hij de race vier keer op rij. In totaal staat Hamilton op vijf keer winst en daarmee is hij gedeeld recordhouder. Hij kent het parcours op zijn duimpje en Mercedes weet exact hoe ze het maximale uit de auto kunnen halen op Silverstone. Daarom is Hamilton ondanks zijn misser in Oostenrijk gewoon weer de topfavoriet. Teamgenoot Bottas kan achter hem naar plek twee rijden als alles goed gaat. In de kwalificatie reden de beide Mercedes-coureurs vrijwel dezelfde tijd. Hamilton had echter een paar slippertjes en zou dus intrinsiek sneller kunnen zijn op zijn thuisbaan. Tijdens de race zal hij vast en zeker wat kansen krijgen om Bottas voorbij te gaan en wij denken daarom dat hij gaat winnen.

Minder kans Ferrari

In de GP van Oostenrijk liet Ferrari zien onder bepaalde omstandigheden Mercedes te kunnen verslaan. Toch maakte vooral Vettel het opnieuw niet waar. Hij eindigde als vierde terwijl zijn teamgenoot Leclerc van poleposition mocht starten en maar nipt de race om plek één verloor van Verstappen. Ook in de kwalificatie voor de GP van Groot-Brittannië presteerde Vettel niet optimaal. Hij start vanaf plek zes, terwijl Leclerc vanaf plaats drie start. Verstappen en Gasly zitten tussen de beide Ferrari-mannen in en dit geeft volgens ons aan dat Ferrari te kloppen is op dit circuit. Daarom grijpt Ferrari deze race naast het podium.

Max Verstappen - Toto

Max Verstappen pakte in Oostenrijk zijn eerste overwinning van het seizoen.

Verstappen achter Mercedes naar podium

Volgens de technische experts was de overwinning van Verstappen, naast natuurlijk uitzonderlijk stuurmanschap van de Nederlander, ook te danken aan het feit dat de GP van Oostenrijk op hoogte wordt gereden. Red Bull Racing wist daarnaast als beste om te gaan met de hoge temperatuur. Die factoren zorgen voor ijlere lucht, en bij Mercedes en Ferrari was er sprake van verminderde aerodynamica om te zorgen dat er extra lucht naar de motor kon.

Bij Red Bull wisten ze de aerodynamische elementen van de auto beter te behouden ondanks de negatieve omstandigheden. Hierdoor konden ze optimale prestaties uit de bolide te halen. Pierre Gasly werd desondanks slechts zevende en een ronde ingehaald door Verstappen, maar de Nederlander liet zien wat er mogelijk is onder dit soort omstandigheden met de RB15. In de GP van Groot-Brittannië liggen de zaken er weer heel anders voor. Het circuit is niet op hoogte en de temperatuur lijkt niet uitzonderlijk hoog te worden. Daarom is Red Bull trager dan Mercedes. In de kwalificatie en trainingen liet vooral Gasly zien dat Red Bull Ferrari wél kan pakken op Silverstone. Met plaats vier en vijf op de startgrid zijn er, vooral voor Verstappen vanaf plek vier, kansen om het podium te halen. De Nederlander is vrijwel foutloos dit seizoen en gaat ook nu profiteren en achter de Mercedes-mannen de derde plaats pakken.

McLaren kan verrassen

Tot slot zou het goed kunnen dat McLaren gaat verrassen achter de drie topteams. In Oostenrijk werden Lando Norris en Carlos Sainz al respectievelijk zesde en achtste. In de thuisrace van het Britse McLaren zijn de verwachtingen daarom hooggespannen. Inzetten op deze twee mannen voor een plek hoog in de subtop kan daarom zeker goed uitpakken. In de kwalificatie ging het mis bij Sainz, maar Norris start keurig vanaf plek acht. De racepace bij McLaren op Silverstone is prima en we verwachten dat dit ze tijdens de race plaats winst op gaat leveren.

Onze tips

Hamilton wint de GP van Groot-Brittannië voor de zesde keer en daar zetten wij op in. Verstappen haalt het podium.

Hamilton wint > 1.70

Norris eindigt in top-6 > 2.80

Verstappen rijdt snelste raceronde > 4.60

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?