Na een bewogen Grand Prix van Duitsland strijkt het Formule 1-circus dit weekend neer in Hongarije. Op de Hungaroring in Budapest is Lewis Hamilton recordhouder met maar liefst vijf overwinningen. De Brit heeft de leiding in de WK-stand weer in handen en kan dit op één van zijn favoriete parcoursen misschien uitbouwen. Daarentegen geeft de baan in Hongarije met name Red Bull bijzonder veel kansen op een goed resultaat. Zondag 29 juli vanaf 15:10 uur zullen we zien welke topcoureurs het podium mogen betreden.

Onze voorspelling

  1. Max Verstappen
  2. Lewis Hamilton
  3. Sebestian Vettel
Wie wint volgens jou de GP van Hongarije?

Dat er veel kan gebeuren in een Grand Prix werd vorig weekend in Duitsland maar weer eens duidelijk. Sebastian Vettel begon vanaf poleposition en leek lange tijd op weg naar de winst, zeker omdat Hamilton vanaf de veertiende positie moest starten. De Duitser verpeste zijn race door een kleine stuurfout in de slotfase en zo kon Hamilton er, mede omdat Valterri Bottas hem niet mocht inhalen, met de winst vandoor gaan. Hamilton heeft de goede vorm te pakken, maar wij voorspellen in Hongarije een tweede plek voor hem. Max Verstappen kan met zijn Red Bull-wagen de eerste plek innemen, omdat het parcours daar uitermate geschikt voor is. Vettel is de belangrijkste gegadigde voor de derde plek.

Het circuit

De Hungaroring is een ietwat vreemd parcours. Het is gemodelleerd naar het circuit in Monaco, maar dan zonder dat het in een stadscentrum ligt. Hierdoor is het circuit behoorlijk smal en zijn er maar weinig plekken om in te halen. Er zijn geen muren om het parcours, waardoor niet elk foutje fataal is. De hoogteverschillen geven nog eens een extra dimensie aan de Hungaroring. Hoewel de baan met 4.381 meter vrij kort is, zijn er maar liefst veertien bochten. Inhalen zal heel lastig worden en daarom zijn de kwalificatie en een uitstekende bandenstrategie hier essentieel.

De kanshebbers

Hamilton kent de Hungaroring op zijn duimpje, heeft laten zien ondanks tegenslagen te kunnen winnen, heeft de steun van zijn teamgenoot en rijdt bovendien doorgaans een uitstekende kwalificatie. Al deze factoren zouden hem normaliter de favoriet maken om de Grand Prix van Hongarije te winnen. Het circuit noemen ze echter niet voor niks ‘Monaco zonder muren’ en laat dat nou juist de baan zijn waar Daniel Ricciardo glansrijk de concurrentie van Mercedes en Ferrari kon aftroeven. In de bochtige sectoren is Red Bull op vrijwel alle circuits de snelste en de Hungaroring is ze dan ook op het lijf geschreven.

De laatste drie wedstrijden is het team van Verstappen en Ricciardo helaas ook kwetsbaar gebleken. Door mechanische problemen viel de Australiër twee keer en de Nederlander één keer uit. Als ze dit soort problematiek kunnen voorkomen, zit een strijd om de eerste plaats er zeker in voor met name Verstappen. De jonge Nederlander is zijn teamgenoot vrijwel altijd te snel af wanneer er geen incidenten zijn. Daarnaast had Ricciardo problemen in Duitsland en moet hij mogelijk weer onderdelen wisselen en daarom een gridstraf incasseren.

Andere podiumplekken

Hoewel Vettel prima bezig was in zijn thuisrace was één moment van onoplettendheid in de regen genoeg om hem uit te schakelen. De Duitser heeft ook al twee overwinningen achter zijn naam staan in Hongarije, maar net als vorig seizoen begint hij ook dit jaar kleine foutjes te maken en deze kunnen net het verschil maken tussen winst en een podiumplek. Hij is niet de allersterkste op een super technisch parcours en pakt daarom achter Hamilton de derde plek.

Onze wedtip

Wij verwachten een uitstekende Verstappen én Red Bull-auto in Hongarije en daarom is onze voorspelling een overwinning voor de Nederlander.

Verstappen wint > 3.75

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.