Na de verrassende winst in de Grand Prix van Oostenrijk was het afgelopen weekend opnieuw raak voor Max Verstappen. De 21-jarige Nederlander won zijn tweede race van het seizoen. Wat de bizarre en verregende GP van Duitsland voor beeld geeft voor de rest van het seizoen is nog onduidelijk. Zondag 4 augustus volgt de Grand Prix van Hongarije. In de kwalificatie en trainingen liet Verstappen alvast zien de snelste te zijn. Kan hij dit ook tijdens de race volhouden? In deze voorbeschouwing blikken we vooruit op de race die zondag om 15.10 uur Nederlandse tijd van start gaat.

Onze voorspelling

  1. Max Verstappen
  2. Lewis Hamilton
  3. Valtteri Bottas
Wie wint volgens jou deze race?

Het Formule 1-seizoen van 2019 leek al beslist in het voordeel van Mercedes, maar de laatste drie Grand Prix’ laten een wisselend beeld zien. In Duitsland kwam Mercedes er niet aan te pas. In de kwalificatie nog wel met een eerste (Hamilton) en derde (Bottas) startpositie, maar het was Verstappen de race won. Lewis Hamilton was alles behalve fit en had ook zeker geen geluk met zijn crash en daaropvolgende pitstop van ongeveer een minuut. In de kwalificatie in Hongarije was het verrassend Verstappen die zijn eerste poleposition pakte. Ondanks de ‘party modus’ van Mercedes was de Nederlander nipt sneller dan nummer twee Bottas. Hamilton moest nog een paar honderdsten extra toegeven en start vanaf plek drie. Door de uitstekende vorm van Verstappen en het feit dat hij al het hele weekend snel is voorspellen we hem als winnaar van de Grand Prix. Hamilton pakt voor Bottas de tweede plek. De Brit won de race al zes keer en weet dus als geen ander goed te presteren op de Hungaroring.

Lewis Hamilton - Toto

Lewis Hamilton wist de GP van Hongarije al zes keer op zijn naam te schrijven, een record.

Het circuit

De Hungaroring is een circuit waarbij de rechte, snelle stukken van minder belang zijn dan de bochtige secties. De lay-out is eigenlijk te vergelijken met een stratencircuit, maar dan op een ‘normale’ racebaan. Er is namelijk wel ruimte om foutjes te maken door de uitloopstroken, maar op de baan zelf is er weinig plek om in te halen. Daar komt bij dat er veel hobbels, heuvels en hoogteverschillen op de Hungaroring zijn. Het is vaak erg warm en stoffig in dat gedeelte van Hongarije in deze tijd van het jaar. De wedstrijd kan daardoor een zeer spannende race worden waar geen van de teams echt de overhand heeft.

Mercedes laat het liggen in Duitsland

Bij de GP van Duitsland stond er voor het eerst dit seizoen geen coureur van Mercedes op het podium. De Zilverpijlen hadden pech én maakten fouten. Hamilton botste en moest een nood-pitstop maken, terwijl Bottas uitviel. Dat wil niet zeggen dat Mercedes kansloos was op de Hockenheimring. Hamilton mocht vanaf poleposition starten, en hij en Bottas reden lang op plek één en twee. Er gebeurde zoveel in deze race dat het niet vreemd is dat er ook bij Mercedes fouten werden gemaakt. Dit lijkt echter eerder een incident dan een trend.

In de kwalificatie voor de GP van Hongarije had Mercedes de zaakjes prima voor elkaar. Niemand won deze race vaker dan Hamilton en geen motorconstructeur wist hier vaker op plek één te finishen dan Mercedes. De Duitse renstal liet zien op dit parcours goed uit de voeten te kunnen door tweede en derde te eindigen in de kwalificatie. Bottas wist nog nooit te winnen in Hongarije. Daarom voorzien we hem op plek drie, achter Hamilton op plaats twee.

Valtteri Bottas - Toto

Valtteri Bottas kon in Duitsland het gat op Lewis Hamilton in de WK-stand verkleinen, maar de Fin viel uit.

Verstappen bijzonder constant

Verstappen draait gezien het materiaal dat hij tot zijn beschikking heeft een fantastisch seizoen. Keer op keer laat de Nederlander zien uitstekend met zijn auto en banden om te kunnen gaan. De lastige weersomstandigheden in de GP van Duitsland waren voor hem als enige overkomelijk en daarom wist hij te winnen.

De Hungaroring ligt Red Bull en vooral Max Verstappen gezien de kwalificatie uitstekend. De vele bochten zijn in hun voordeel en de auto van Red Bull is vanaf de GP van Oostenrijk aanzienlijk beter geworden. De kleine updates werpen hun vruchten af en voor het eerst in zijn carrière pakte Verstappen de poleposition in de Formule 1. Gezien de zesde plaats van Gasly is het niet alleen de auto die goed is, maar vooral ook de Nederlander die zelf in topvorm steekt. Hij won natuurlijk niet voor niks twee van de laatste drie races en wij denken dat hij hier in Hongarije een vierde aan toe gaat voegen.

Wat kan Ferrari nu echt?

Dit Formule 1-seizoen draait uit op een drama voor Ferrari. Sebastian Vettel en Charles Leclerc staan vierde en vijfde in de wereldbekerstand en maken beide veel fouten. Vettel herpakte zich na een vroege blunder goed in Duitsland en werd tweede. Leclerc haalde de finish niet door een crash. Ferrari zou gezien hun tempo in de trainingen in Duitsland als eerste en tweede moeten zijn gefinisht. De topsnelheid is het grootste wapen van Ferrari en hiermee kunnen ze juist op de Hungaroring niet bijzonder veel uitrichten. Tel daar de vele fouten dit jaar van de coureurs én het team bij op en wij voorspellen dat zowel Vettel als Leclerc naast het podium belanden bij de GP van Hongarije. In de kwalificatie kwamen ze niet voor niks niet verder dan plaats vier en vijf, op relatief ruime achterstand van de top drie.