Na het gitzwarte raceweekend op Spa Francorchamps trekt de Formule 1-karavaan komend weekend naar Monza. De druk voor de 70e editie van de Grand Prix van Italië ligt eens te meer bij Ferrari. Al sinds 2010 wachten de tifosi op een nieuwe overwinning van hun team in eigen land. Sinds het begin van de Formule 1 in 1950 kwam het niet eerder voor dat Ferrari tien jaar zonder zege bleef op Monza. Aan Charles Leclerc en Sebastian Vettel komend weekend de schone taak dit negatieve record te voorkomen.

Onze voorspelling

  1. Charles Leclerc
  2. Lewis Hamilton
  3. Sebastian Vettel
Wie wint volgens jou deze race?

De voortekenen voor Ferrari zijn in ieder geval gunstig. Tijdens de Grand Prix van België vorige week bleek dat de Italiaanse renstal over het meeste vermogen beschikt en door een motorupgrade zal dat vermogen op Monza nóg hoger zijn. Op het Noord-Italiaanse hogesnelheidscircuit een doorslaggevende factor, wat Ferrari en met name Leclerc topfavoriet maakt voor de zege. De jonge Fransman pakte op Spa Francorchamps zijn eerste grand-prixoverwinning en lijkt Vettel voorbij in de pikorde. Achter Leclerc voorspellen we Lewis Hamilton op de tweede plaats, voor Vettel.

Charles Leclerc Ferrar - Toto

Charles Leclerc boekte afgelopen weekend de eerste overwinning uit zijn carrière

Het circuit

Het Autodromo Nazionale Monza geldt sinds jaar en dag als het snelste circuit op de Formule 1-kalender. In het verleden werd er in het noorden van Italië zelfs geracet op een heuse kombaan. Tegenwoordig rijden de coureurs op een bijna zes kilometer lang circuit, dat slechts elf bochten telt. Veel rechte stukken dus, wat de Grand Prix van Italië een van de kortste races van het seizoen maakt. Doorgaans raffelen de rijders de wedstrijd af in zo’n vijf kwartier.

Nieuwe tweestrijd Mercedes-Ferrari

Bij Ferrari en Mercedes zullen de gedachten deze periode nog wel eens terug gaan naar vorig seizoen. Ook toen won de Italiaanse renstal in België en trok het vol vertrouwen naar de thuisrace op Monza. Ferrari domineerde op zaterdag met een één-twee in de kwalificatie en lag op ramkoers voor de overwinning. Een dag later was alles anders. De racepace van Mercedes bleek beter en Hamilton ging er uiteindelijk met de zege vandoor.

Lewis Hamilton wint Monza - Toto

Ferrari begon vorig jaar als grote favoriet aan de Grand Prix van Italië, maar Hamilton won

Hamilton zal ook deze editie van de Grand Prix van Italië de grote uitdager van Ferrari en Leclerc in het bijzonder zijn. Mercedes mag dan niet meer zo dominant zijn als in het begin van het seizoen, de Brit is nog altijd met grote afstand leider in het WK-klassement. In België liet Hamilton zien ook met minder vermogen het de Ferrari’s knap lastig te maken. Na een sterke inhaalrace finishte de regerend wereldkampioen slechts een halve seconde achter Leclerc.

Verstappen start achteraan

Red Bull kan qua topsnelheid niet wedijveren met Ferrari en Mercedes. Max Verstappen heeft het vizier daarom al gericht op de Grand Prix van Singapore over twee weken, waar hij wel voor de overwinning mee kan doen. Red Bull voorziet de auto van Verstappen voor de race in Italië voor de vierde keer dit seizoen van een nieuwe motor, wat betekent dat de Nederlander een gridstraf krijgt en zondag achteraan moet starten. Door de motorwissel heeft Verstappen in Singapore wel de beschikking over de nieuwste krachtbron en pakt hij zijn straf in een wedstrijd waar zijn winkansen toch al laag zijn.

Onze wedtip

Wij verwachten een eerste zege voor Ferrari op Monza sinds 2010, en zetten daarbij in op winst van Leclerc.

Leclerc wint > 2.30

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

ZET IN EN WIN HOE WERKT HET?

Wat vind je van deze voorbeschouwing?