Het Formule 1-seizoen van 2018 start dit weekend met de Grand Prix van Australië. Op het Melbourne Grand Prix Circuit zal het zeer interessant zijn om te zien hoe de nieuwe auto’s van de teams presteren. Het is de 34e keer dat het Formule 1-circus in Melbourne neerstrijkt. De kwalificaties vinden vrijdag- en zaterdagnacht plaats. De Grand Prix start zondag 25 maart om 7:10 uur Nederlandse tijd.

Onze voorspelling

  1. Hamilton
  2. Vettel
  3. Verstappen
Onze voorspelling: winst voor Hamilton in Melbourne

De eerste race van het seizoen is traditioneel één van de lastigste om te voorspellen. Er zijn zoals elk jaar meerdere testdagen geweest op het circuit in Barcelona, maar de teams laten hier nooit het achterste van hun tong zien. Hamilton is echter de favoriet voor de winst in de Grand Prix van Australië. Zijn auto was eind vorig jaar de snelste en lijkt ook dit jaar zeer goed te zijn. Vettel reed stabiel in zijn testrondes en kan, na zijn winst vorig jaar, dit jaar de tweede plek innemen. Het Red Bull-team zal dit jaar meedoen voor de podiumplekken. Verstappen pakt daarom in Australië de derde plaats.

Het circuit

Het Melbourne Grand Prix Circuit is bijzonder omdat het aanvoelt als een echt racecircuit, maar eigenlijk een stratencircuit is. Hierdoor zijn er zowel krappe passages en bochten als mooie vloeiende lijnen. Het circuit telt zestien bochten en is 5,303 kilometer lang. Er moeten er 58 ronden worden afgelegd. Doordat veel van de rechte stukken voorafgegaan worden door bochten van 90 graden of meer, is inhalen relatief lastig. Een goede kwalificatiepositie is daarom zeer belangrijk. Hoewel het nazomer is in Australië, lijkt het weer wisselvallig te worden. Een natte baan is zeker niet uitgesloten.

De kanshebbers

De regelementen voor de auto’s zijn voor het seizoen van 2018 niet erg aangepast. De haaienvinnen zijn verdwenen en de ‘halo’ om de cockpit heen is verschenen, maar qua motoren en aerodynamica zijn er verder weinig nieuwe regels. De teams konden dus voortborduren op hun wagens van vorig jaar. De verschillen tussen de teams lijken hierdoor kleiner te zijn geworden en daarom zou het dit seizoen veel spannender kunnen zijn, met name in de brede middenmoot.

De strijd om de podiumplekken lijkt echter tussen dezelfde drie teams te gaan als vorig jaar. Ferrari reed indrukwekkend goed in Barcelona. Mercedes liet zoals altijd niet het beste zien in de tests, maar kan vooral in de kwalificaties altijd een tandje bijschakelen. De auto van Red Bull was betrouwbaar bij de testdagen. Dit is belangrijk, omdat het vooral op dit punt misging bij het team van Verstappen en Ricciardo vorig seizoen. Wanneer de auto wél heel bleef, waren de twee coureurs bijna altijd in de top zes te vinden.

Mercedes is ook in het nieuwe seizoen het favoriete team. Hamilton liet met name de tweede helft van vorig jaar goede races zien en wil zijn vijfde wereldtitel behalen. Grootste uitdager lijkt, net als vorig jaar, Sebastian Vettel te zijn die eveneens zijn vijfde kampioenschap kan pakken. Beide coureurs zijn binnen hun team de absolute kopman en respectievelijk Bottas en Räikkönen zullen in dienst rijden. Bij Red Bull zijn Verstappen en Ricciardo gelijkwaardig. Hoewel Verstappen wat meer talent heeft, is Ricciardo minder wisselvallig. Het zal afwachten zijn of de race pace van Red Bull dit seizoen goed genoeg is om Mercedes en Ferrari echt uit te dagen voor de wereldtitel. Ze kunnen in ieder geval op een gevarieerd en niet razendsnel circuit zoals Melbourne goed meekomen.

Onze tips

Lewis Hamilton is gezien zijn vorige seizoen de topfavoriet in Melbourne en we zetten op hem in voor de winst. Daarnaast kiezen we twee H2H-weddenschappen met goede quoteringen: Vettel wint van Verstappen en Verstappen wint op zijn beurt van Bottas.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.