Verstappen kent een allesbehalve vlekkeloze start van het Formule 1-seizoen 2018. Na twee uitvalbeurten in de eerste vier races was het afgelopen Grand Prix echter eindelijk raak. In Spanje mocht Verstappen weer eens het podium betreden. Zondag 27 mei start om 3:10 uur Nederlandse tijd de Grand Prix van Monaco. Op het iconische circuit is het nooit saai en kan het kleinste stuurfoutje al fataal worden. Verstappen lijkt gelukkig op tijd in vorm te raken.

Onze voorspelling

  1. Vettel
  2. Hamilton
  3. Verstappen
Onze voorspelling: winst voor Vettel in Monaco

Het verraderlijke van de Grand Prix van Monaco is dat inhalen er bijzonder lastig is en de muren nooit ver weg zijn. Hierdoor is een goede kwalificatie bijzonder belangrijk en moet inhalen met precisie gebeuren op de paar stukken waar het kan. Vettel en zijn team Ferrari kwamen in Spanje vorige week flink tekort, maar lijken juist op de bochtige circuits meer te kunnen dan Mercedes. Hamilton pakt door zijn topvorm en normaliter goede kwalificatie nog wel de tweede plek. Verstappen zal als hij rustig blijft de derde plek innemen.

Het circuit
Met negentien bochten in slechts 3,337 kilometer is op het Circuit de Monaco de absolute topsnelheid minder belangrijk dan op veel andere parcoursen. Doordat veel bochten op medium snelheid genomen dienen te worden, kunnen ook minder snelle teams zeker hoge ogen gooien in Monaco. Het echte racetalent is belangrijk, net als de accelaratie en de downforce. Er is slechts één DRS-zone waar inhalen eventueel kan. Op het stratencircuit is het daarnaast zeer belangrijk om geen fouten te maken. Normaliter zijn er op circuit in Monaco veel uitvallers.

De kanshebbers
Na een superstart van Vettel lijkt Hamilton de touwtjes toch weer in handen te nemen dit jaar in de Formule 1. Mercedes heeft de absolute topsnelheid en lijkt betrouwbaarder dan Ferrari. In de Grand Prix van Spanje werden bovendien tactische missers gemaakt bij de Italiaanse renstal. Zowel Vettel als Hamilton laten wel duidelijk zien de beste twee coureurs te zijn dit jaar. In Monaco zijn de kansen dat Vettel wint, ondanks de missers bij Ferrari, iets groter dan die van Hamilton. Vorig jaar was de Duitser het sterkst en Ferrari is op circuits met meer en krappere bochten de laatste twee jaar wat sterker dan Mercedes.

Verstappen liet in Spanje maar weer eens zien wat hij kan als hij rustig blijft en geen problemen krijgt met zijn auto. Hij is sneller dan teamgenoot Ricciardo. Hoewel Red Bull power mist op de snellere circuits, was in Spanje al te zien dat ze in de bochtige sectoren zeer dicht bij Ferrari en Mercedes komen. Voor winst lijkt Red Bull, wanneer er geen incidenten zijn, nog net wat tekort te komen. Het podium is echter een reële optie voor Verstappen in Monaco.

Achter de topteams is het interessant om te zien wie gaat strijden om de resterende punten. Met name Alonso is bijzonder constant, terwijl ook de coureurs van Haas en Renault de laatste races mooie dingen laten zien. Op het krappe stratencircuit van Monaco kunnen er gekke dingen gebeuren en een outsider kan dan misschien het podium halen.

Onze tips
Vettel wint de race, met weer een podiumplek voor Verstappen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto