Tijd om op adem te komen van het afgelopen raceweekend is er bijna niet, want de Grand Prix van Rusland dient zich al weer aan. Op het Sochi Autodrom start zondag 29 september 13.10 uur Nederlandse tijd de 16e race van het seizoen en de grote vraag is: wie stopt Ferrari? De rode brigade is sinds de zomerstop niet te stuiten en won de laatste drie races. Op basis van het verleden zou Mercedes in staat moeten zijn de zegereeks van Ferrari te doorbreken. De Grand Prix van Rusland staat sinds 2014 op de kalender en de Duitse renstal won alle races. Max Verstappen lijkt genoegen te moeten nemen met een rol op het tweede plan.

Onze voorspelling

  1. Charles Leclerc
  2. Sebastian Vettel
  3. Lewis Hamilton
Wie wint volgens jou deze race?

Het circuit

Het Sochi Autodrom is opgebouwd rondom het Olympisch Park, waar in maart 2014 de Olympische Winterspelen werd gehouden. In de Russische badplaats aan de Zwarte Zee verrees na de Spelen een circuit van 5,8 kilometer. Daarmee is de baan een van de langste tracks van de Formule 1-kalender. Alleen Spa Francorchamps, Baku City Circuit en Silverstone hebben een grotere afstand. Een deel van het circuit voert over bestaande wegen, wat de baan tot een semi-stratencircuit maakt. Kenmerkend voor het Sochi Autodrom zijn de lange, brede rechte stukken en de vele negentig graden bochten.

Lewis Hamilton in Sotsji - Toto

Lewis Hamilton in actie op het Sochi Autodrom, met op de achtergrond het Olympisch Stadion

Geen favorietenrol Verstappen

Het circuit is dan ook niet op het lijf geschreven van Red Bull-Honda. Verstappen eindigde de afgelopen twee jaar op de vijfde plaats. Vorig jaar deed de Nederlander dat wel na een inhaalrace. Door een versnellingsbakwissel startte Verstappen op de laatste plaats en finishte uiteindelijk op slechts een halve minuut van winnaar Lewis Hamilton. Ook dit jaar wacht beide Red Bulls een inhaalrace. Honda komt in Rusland met een motorupgrade, wat Verstappen en Alexander Albon op een gridstraf van vijf plaatsen komt te staan.

Ontketend Ferrari

Tot het zomerreces lukte er weinig tot niets bij Ferrari, na de stop is de Italiaanse formatie ontketend. Eerst waren er de eerste twee overwinningen uit de carrière van Charles Leclerc, vorige week won Sebastian Vettel voor het eerst in ruim een jaar weer een wedstrijd. De teller staat daarmee op drie op rij, waarmee oude tijden ineens kunnen herleven bij Ferrari. Vijftien jaar geleden won het team voor het laatst vier wedstrijden op rij. In 2004 won Michael Schumacher zeven achtereenvolgende races.

Zeldzame droogte Hamilton dreigt

Tegenover de zegereeks van Ferrari staat de droogte van Hamilton. Dat de regerend wereldkampioen drie wedstrijden op rij niet weet te winnen gebeurt niet vaak. Laat staan dat Hamilton méér dan drie races op rij niet op de hoogste trede staat. Dat gebeurde sinds de start van de hegemonie van Mercedes in 2014 pas drie keer, waaronder twee keer in 2016. Een zeldzame lange periode zonder overwinning dreigt dus voor Hamilton, die desondanks zijn zevende titel niet in gevaar zal zien komen. Daarvoor is de revival van Ferrari te laat ingezet.

Sebastian Vettel stond in Singapore voor het eerst sinds 26 augustus 2018 weer op de hoogste trede

Opnieuw kleine verschillen

Leclerc en Vettel hebben de tweede plaats van Valtteri Bottas wel in zicht gekregen. In Rusland hebben de Ferrari’s een goede kans de kloof richting Mercedes weer wat verder te dichten. Wij verwachten dat de verschillen net als in Singapore klein zullen zijn, maar op de lange rechte stukken is de Ferrari-motor duidelijk in het voordeel ten opzichte van de concurrentie. Achter Mercedes en Ferrari zien we Verstappen als best of the rest. De Nederlander kan zomaar in een niemandsland terecht komen en daardoor in de slotfase voor een extra WK punt in de vorm van de snelste raceronde kunnen gaan.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?