Dit weekend staat de 48e editie van de Grand Prix van Spanje in de Formule 1 op het programma. Het is dit jaar de eerste Grand Prix in Europa. Om 14:00 uur schieten de twintig coureurs in actie en ongeveer anderhalf uur later zal de eindwinnaar bekend zijn. Hamilton is inmiddels weer de leider in de strijd om de wereldtitel en won in Azerbeidzjan. Toch is Vettel de favoriet voor de race in Spanje.

Onze voorspelling

  1. Vettel
  2. Hamilton
  3. Bottas
Onze voorspelling: winst voor Vettel in Spanje

Dit seizoen ontlopen Ferrari en Mercedes elkaar nog minder dan vorig jaar. Uiteraard zijn met name Vettel en Hamilton de goudhaantjes en hebben ze reeds een aardige voorsprong op de rest van het veld. Hoewel Hamilton in Azerbeidzjan won ging dit met meer geluk dan wijsheid gepaard. Vettel maakte één fout en finishte hierdoor als vierde, maar was eigenlijk de snelste op de baan. Wanneer hij in Spanje geen fouten maakt wint hij, zeker wanneer teamgenoot Räikkönen weer voor hem werkt. Hamilton pakt de tweede plek voor ploeggenoot Bottas.

Het circuit
Het Circuit de Barcelona-Catalunya is 4,655 kilometer lang. Hierdoor moeten er 66 rondes worden afgelegd in de Grand Prix van Spanje. Er zijn zestien bochten en twee DRS-zones. Met name op het lange rechte stuk bij de start/finish is inhalen door de DRS goed mogelijk. Alle coureurs kennen het parcours goed aangezien hier traditioneel de testrondes worden gehouden voor de start het seizoen. Iedereen zal dus weten wat wel of juist niet kan op het circuit en de juiste momenten en plekken uitzoeken om in te halen.

De kanshebbers
Vorig jaar won Hamilton in Spanje en het jaar daarvoor was het de plek waar Verstappen zijn eerste overwinning pakte. Dit jaar heeft Vettel de meeste kans om te winnen. De Duitser staat al drie wedstrijden op rij op pole position en is in zijn Ferrari de snelste van het veld. Zijn team heeft dit jaar uitstekende tactische keuzes gemaakt en teamgenoot Räikkönen assisteert Vettel wanneer mogelijk. In China werd hij door Verstappen van een goede prestatie weerhouden en in Azerbeidzjan maakte hij zelf een verkeerde inhaalactie. Maar wanneer dit achterwege blijft in Spanje, zal hij zijn derde overwinning van het seizoen pakken.

Hamilton had geluk in Azerbeidzjan. Vettel en Bottas schakelden zichzelf uit en zo kon de Brit eenvoudig de winst behalen. Hamilton is echter niet zo oppermachtig dit jaar als voorgaande jaren, maar moet wel in staat worden geacht om tweede te worden. Bottas laat een goede vorm zien en zal de derde plek pakken. Dit komt ook omdat Verstappen en Ricciardo dit seizoen allesbehalve scherp zijn. Beiden vielen al twee keer uit door domme fouten. In Azerbeidzjan reden ze nota bene elkaar van de baan. Net als vorig jaar is Red Bull het derde team qua race pace, maar alleen met een uitstekende tactiek op een portie geluk kunnen ze de beide teams verslaan. Ze moeten leren van hun fouten voordat het podium weer in zicht komt.

Belangrijk om op te letten dit weekend is dat bij de Grand Prix van Spanje ook de eerste updates komen bij alle teams. Dit zou voor onverwachte uitschieters kunnen zorgen en misschien zelfs de rest van het seizoen bepalen.

Onze tips
Vettel wint de race. Door de prima quoteringen kiezen we ervoor om hier op in te zetten.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto