In de wintertest leek Ferrari het tempo van Mercedes goed bij te kunnen houden en bij vlagen was de Italiaanse formatie de zilverpijlen uit Duitsland zelfs de baas. In de Grand Prix-wedstrijden is het beeld tot nu toe echter duidelijk: Mercedes deed vier keer een één-tweetje en staat in het constructeurskampioenschap een straatlengte voor op Ferrari. Kunnen Leclerc en Vettel het tij doen keren in de Grand Prix in Barcelona? In de kwalificatie van zaterdag stond Ferrari opnieuw op achterstand. Zondag 12 mei om 15:10 uur zal duidelijk worden of ook de race-pace van Mercedes zo goed is als de kwalificatie doet vermoeden.

Onze voorspelling

  1. Bottas
  2. Hamilton
  3. Vettel
Wie wint volgens jou deze race?

Hamilton won drie van de laatste vijf edities van de GP van Spanje. Bovendien won ook Rosberg namens Mercedes nog een keer in deze periode. Het parcours ligt Mercedes dus goed en hoewel alle teams het circuit tot in de puntjes kennen door de jaarlijkse wintertesten in Barcelona wist Ferrari hier al vijf jaar niet meer te winnen. Zeker gezien de foutloze races die Mercedes tot nu toe dit seizoen heeft afgewerkt zijn ze ook hier de favoriet. Bottas was zowel in de trainingen als in de kwalificatie de snelste en de kans is daarom groot dat hij Hamilton ook de tijdens de race achter zich kan houden. Vettel was iets sneller in de kwalificatie dan zijn teamgenoot en kan zondag op ervaring Leclerc aftroeven en de derde plek pakken.

Het circuit

Sinds 1991 is het Circuit de Barcelona-Catalunya het decor van de GP van Spanje. Het kan gezien worden als een allround circuit door de twee lange rechte einden, afgewisseld met technische, bochtige en glooiende secties. Er is iets meer ruimte om in te halen dan in bijvoorbeeld Azerbeidzjan, maar het is zeker niet eenvoudig om hier een inhaalslag te slaan. De kwalificatie is daardoor erg belangrijk. Het is bovendien de vraag hoe de updates van de teams uitpakken. Traditiegetrouw is Barcelona de eerste race van het seizoen waarbij veel teams met grotere updates komen.

Valtteri Bottas - Toto

Valtteri Bottas was de beste coureur in Azerbeidzjan.

Mercedes vaak de beste in GP van Spanje

In de recente historie is Mercedes oppermachtig in de GP van Spanje. Alleen Verstappen doorbrak in 2016 de hegemonie van de Duitse renstal. Hamilton pakte in 2017 en 2018 vrij eenvoudig de eerste plek. Sinds dit seizoen is Bottas echter meer dan alleen een assistent voor Hamilton in de jacht op de wereldtitel. De Fin heeft zichzelf herontdekt. Vóór dit seizoen won hij maar drie keer een Grand Prix. In vier races van het Formule 1-seizoen van 2019 lukte dit al twee keer. In de trainingen en de kwalificatie in Barcelona ziet Bottas al zien waarom hij de leider is in de stand om de wereldbeker. Hoewel Hamilton de rest van het veld achter zich wist te houden, was Bottas maar liefst 0,600 sneller dan zijn teamgenoot. Hij start vanaf pole en is dé favoriet om de race te winnen.

Vettel en Leclerc vechten het onderling uit

Tot nu toe heeft Mercedes Ferrari naar de tweede rij verwezen. De verwachting is dat dit ook in de GP van Spanje van 2019 zo gaat zijn. Tijdens de kwalificatie kon de rode brigade in ieder geval niet opboksen tegen de Mercedes-coureurs. Leclerc en Vettel hebben in essentie genoeg power, maar zowel de betrouwbaarheid als de warrige teamorders en -tactieken werken niet in hun voordeel. Tenzij grote updates later de machtsverhoudingen doen kantelen, lijkt Ferrari ook dit seizoen tweede viool te spelen achter Mercedes. Vettel is dit seizoen iets constanter dan Leclerc en daarom schatten we hem in als grootste kanshebber op plek drie. Leclerc was niet super scherp in de kwalificatie en start zelfs achter Verstappen zondag in de GP van Spanje 2019.

Verstappen in niemandsland naar plek vijf?

Verstappen pakte zijn eerste winst in de Formule 1 op het circuit in Barcelona in 2016. De nog altijd jonge Nederlander heeft dit seizoen, opnieuw, te maken met een gebrek aan power. Het is daarom al bijzonder knap dat hij drie keer vierde en één keer derde werd in de Formule 1 in 2019. Normaliter zou Red Bull in Barcelona op plek vijf en zes moeten eindigen, gezien de kracht van de auto. Verstappen moet blijven focussen en hopen op fouten van de vier mannen in snellere bolides. Tijdens de kwalificaties heeft de Nederlander er alles uitgehaald. Hij mag als vierde van start en als hij dit vol weet te houden, heeft hij het maximale bereikt. Wellicht kan hij op de echte stratencircuits in bijvoorbeeld Monaco nog toeslaan later dit seizoen.

Onze voorspelling

Bottas is de favoriet om de GP van Spanje van 2019 op zijn naam te schrijven, en daar zetten wij dan ook op in. Head-2-head verkiezen we Bottas boven Vettel. Daarnaast denken we dat Haas best-of-the-rest gaat worden in de GP in Barcelona.

Hamilton wint > 2.30

Winst Bottas in H-2-H Vettel > 1.60

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.