Ajax hervat de Eredivisie met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Op papier een duel waarin de Amsterdammers het best eens lastig zouden kunnen krijgen. Maar we moeten een tijdje terug in het verleden om een (thuis)overwinning van Heerenveen op Ajax tegen te komen.

sc Heerenveen – Ajax
20 oktober 2018
20.45 uur, Abe Lenstra Stadion, Heerenveen

Kan Heerenveen weer eens winnen van Ajax?

 

Een mooi traditioneel affiche in het hoge noorden. Daar ontvangt nummer negen Heerenveen nummer twee Ajax. De Friezen smachten weer eens naar een overwinning op de Amsterdammers. De laatste keer dat dat gebeurde, was namelijk in 2009 in Amsterdam (0-1). In het Abe Lenstra Stadion won Heerenveen voor het laatst van Ajax in 2008 met 5-2. Mede door toedoen van twee goals van Daniel Pranjic. De Kroaat werd toentertijd bijna nog getransfereerd naar Ajax, maar koos op het laatste moment voor Bayern München. Van de laatste tien duels met Ajax verloor Heerenveen de afgelopen negen keer. Daarvoor speelde het gelijk. Voor coach Jan Olde Riekerink is Ajax in ieder geval geen onbekende. De Tukker was ruim drie jaar hoofd opleidingen in Amsterdam. Zijn ploeg heeft na een moeizame start de weg naar boven gevonden. Waarbij de 5-0 overwinning op De Graafschap eruit springt met onder andere twee goals van Sam Lammers. De spits weet eindelijk het net te vinden.

Voor Ajax is de interlandperiode niet zo goed verlopen. Er staat namelijk een vraagteken achter de naam van Lasse Schöne, Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech (was al geblesseerd). Nicolas Tagliafico doet sowieso niet mee. Met het oog op de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Benfica wordt er waarschijnlijk geen risico genomen. De vraag is wie Erik ten Hag in de spits positie opstelt. Kasper Dolberg lijkt helemaal terug te zijn na een lange blessure. Maar Klaas-Jan Huntelaar is sterk aan het seizoen begonnen met zes goals. Tegen AZ kreeg Dolberg het vertrouwen en betaalde dat terug met één goal.

Onze wedtips

Meer dan 3.5 goals > 2.00

Halftime/fulltime: X/Ajax > 3.45

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.