Het iconische Alexandra Palace is vanaf 13 december weer het decor van de PDC World Championships. De WK Darts staan alweer voor de 27ste keer op het programma en de grote vraag is: wie houdt Michael van Gerwen van zijn vierde wereldtitel af? Toto Extra blikt vooruit op het belangrijkste dartstoernooi van het jaar.

Opzet PDC World Darts Championship 2020

De opzet van het WK is in vergelijking met het toernooi van vorig jaar gelijk gebleven. Dat betekent dat er opnieuw 96 darters aan de start verschijnen. De top-32 van de PDC Order of Merit heeft een beschermde status en stroomt in de tweede ronde in. De eerste ronde wordt gespeeld door de 32 beste spelers van de PDC Pro Tour Order of Merit en 32 darters die zich via de kwalificaties hebben geplaatst. Onder hen net als vorig jaar twee vrouwelijke darters: de Japanse Mikuru Suzuki en Fallon Sherrock uit Engeland.

Nederlandse deelnemers

Zoals ieder jaar komen de meeste deelnemers aan het WK uit Engeland. Van de 96 darters spelen er 38 in Londen een thuiswedstrijd. Nederland is na Engeland hofleverancier met 11 darters. Naast titelverdediger Van Gerwen zijn dit Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert, Vincent van der Voort, Ron Meulenkamp, Jelle Klaassen, Jan Dekker, Benito van de Pas, Geert Nentjes en Raymond van Barneveld. Voor de vijfvoudig wereldkampioen wordt het zijn laatste toernooi; na het WK gaat Barney met pensioen.

Vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld stopt er mee; Barney gooit in Londen zjin laatste toernooi

Loting Nederlandse darters

De loting had enkele vervelende verrassingen voor de Nederlanders in petto. Zo werden liefst zes van de elf landgenoten in dezelfde sectie ingedeeld. Dit houdt in dat maximaal twee van deze spelers de kwartfinale kunnen halen, terwijl ook de nummer twee van de plaatsingslijst Rob Cross en Peter Wright in hetzelfde gedeelte zitten. Onder die zes landgenoten Van Barneveld en De Zwaan. Wint de Haagse darter zijn eerste ronde partij, dan speelt hij een ronde later tegen zijn trainingsmaatje. Ook Van Gerwen kan in de tweede ronde te maken krijgen met een Nederlander als tegenstander, in de persoon van Klaassen. Dan moet de halvefinalist van 2016 wel eerst afrekenen met de Noord-Ier Kevin Burness

Alleen Van Gerwen favoriet

Van de Nederlandse deelnemers mag alleen Van Gerwen tot een favoriet voor de eindzege gerekend worden. Daarmee hebben we wel de topfavoriet in huis. Vorige week won de nummer één van de wereld de Players Championship Finals, de laatste testcase richting het WK. Van Gerwen won al drie keer in Alexandra Palace, maar wist zijn titel nog nooit met succes te verdedigen. In 2015 en 2018 verloor onze landgenoot telkens in de halve finale van de latere winnaar. Veel dartsfans zullen hopen op een kunststukje van Van Barneveld op zijn laatste toernooi, maar dat is naar verwachting ijdele hoop. Wat wel in het voordeel van de Nederlander spreekt, is dat hij vrijwel altijd piekt op het WK. In de afgelopen vijf jaar haalde Barney drie keer de halve finale.

Andere kanshebbers

Achter Van Gerwen (quotering 2.15) is Gerwyn Price (5.25) op papier de grootste uitdager. De Welshman steeg dit jaar naar de derde plek op de wereldranglijst en won onder andere de Grand Slam of Darts. Een andere kanshebber is Rob Cross (13.75). De Engelsman werd in 2018 uit het niets wereldkampioen, maar toonde sindsdien bepaald geen ééndagsvlieg te zijn. Voor Peter Wright (13.75) wordt het weer eens tijd voor een goed WK. De verliezend finalist van 2014 werd de vorige twee edities al in de tweede ronde uitgeschakeld. De runner-up van vorig jaar, Michael Smith (18.75), is opgeklommen naar de vierde plaats op wereldranglijst, maar wist in heel 2019 nog geen toernooi te winnen.

Gerwyn Price - Toto

Gerwyn Price is op papier de grootste uitdager van Van Gerwen

Outsiders

Naast deze schaduwfavorieten zijn er nog behoorlijk wat outsiders te noemen. Te beginnen met Gary Anderson (20.00), die op basis van zijn palmares altijd tot de kanshebbers behoort. De Schot kent wel een kwakkeljaar, waarin hij onder andere geblesseerd moest afhaken in de Premier League. James Wade (45.00) gaf zijn rentree aan de absolute top in 2018 dit jaar een goed gevolg door onder andere de halve finales van de Premier League te bereiken. Dat lukte ook Daryl Gurney (35.00). Won vorig jaar de Players Championship Finals, maar ging dit jaar al in de eerste ronde onderuit. Nathan Aspinall (35.00) was vorig jaar de grote verrassing op het WK. De ongeplaatste jonge Engelsman reikte tot de halve finale en won dit jaar met de UK Open zijn eerste major. In de top-10 van de PDC Order of Merit vinden we verder nog Ian White (60.00), winnaar van de Dutch Darts Masters, en Dave Chisnall (23.00), runner-up van de World Grand Prix. Ook Glenn Durrant (30.00) mag hier niet ontbreken. De Brit is slechts de nummer 27 van de PDC Order of Merit, maar dat is omdat de Brit pas sinds dit jaar bij de PDC speelt. Durrant is meervoudig wereldkampioen bij die andere bond, de BDO. Dit jaar reikte hij bij drie majors tot de halve finales.

Mogelijke verrassingen op dit WK

Dat het niet altijd topspelers zijn die ver komen op het WK, bleek wel tijdens het toernooi van vorig jaar. Na de tweede ronde waren liefst elf spelers uit de top-20 uitgeschakeld en drongen vier ongeplaatste spelers door tot de kwartfinales, waarvan Aspinall dus zelfs de halve finales bereikte. Ook dit jaar zullen er ongetwijfeld weer wat verrassingen zijn. Wie van een gokje houdt, zou in kunnen zetten op deze dark horses.

  • Chris DobeyDit jaar halvefinalist bij de World Grand Prix en de Players Champinship Finals. Haalde vorig jaar de 4e ronde op het WK, waarin hij nipt verloor van Anderson.
  • Luke HumphriesCool Hand Luke werd eind november wereldkampioen bij de junioren en was vorig jaar een van de vier ongeplaatste kwartfinalisten op het WK.
  • José de SousaWon Players Championship 23 door Peter Wright en Gerwyn Price te verslaan. Werd daarmee de eerste Portugees die een PDC toernooi wist te winnen. Won ook toernooi 28.
  • Darius Labanauskas – Schakelde vorig jaar Raymond van Barneveld uit in de tweede ronde. Zit in een op papier gunstig gedeelte van het speelschema.

Andere weddenschappen

Naast inzetten op de eindwinnaar van het WK, kun je tijdens dit toernooi natuurlijk ook op losse wedstrijden wedden. Ook kun je voorspellen wie de finale haalt, wie de winnaar per sectie wordt en uit welk land de eindwinnaar komt. Bekijk het volledige overzicht van alle weddenschappen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.