Het PDC World Darts Championship 2019 start op 13 december, in het iconische Alexandra Palace in Londen. Net zoals altijd zal de finale op de eerste dag van het nieuwe jaar plaatsvinden. De verdedigend kampioen is Rob Cross, die vrijwel uit het niets de titel greep op 1 januari 2018. De meeste ogen zijn desondanks dit jaar weer gericht op de nummer één van de wereld: Michael van Gerwen. Raymond van Barneveld stopt volgend jaar met darten en wil laten zien nog steeds bij de wereldtop te horen. In deze voorbeschouwing behandelen we de favorieten en belichten we enkele outsiders.

Zet in op jouw favoriet voor het WK Darts!

Opzet PDC World Darts Championship 2019

Vorig jaar deden er nog 72 darters mee, maar dit jaar is het totaal aantal deelnemers opgeschroefd naar 96. De top-32 van de PDC Order of Merit-ranglijst is automatisch geplaatst en mag de eerste ronde overslaan. In deze eerste ronde starten de 32 beste spelers in de PDC Pro Tour Order of Merit en 32 darters die zich via de vele kwalificaties hebben geplaatst. Bijzonder is dat er dit jaar voor het eerst vrouwen mee mogen doen. Twee dames, Anastasia Dobromyslova en Lisa Ashton, hebben zich weten te kwalificeren. Het speelschema is opgedeeld in vier secties, die logischerwijs uitmonden in de kwartfinales. Daarna gaan de vier beste spelers door naar de halve finale en uiteindelijk de finale. Je kunt door deze opzet ook inzetten op de winnaar per sectie.

Nederlandse deelnemers aan WK darts

Op Engeland na, met 34 deelnemers, komen de meeste darters van dit WK uit ons land. De elf Nederlanders die naast Van Gerwen en Van Barneveld meedoen zijn: Jelle Klaasen, Jermaine Wattimena, Benito van de Pas, Danny Noppert, Jeffrey de Zwaan, Jan Dekker, Ron Meulenkamp, Vincent van der Voort, Jeffrey de Graaf, Yordi Meeuwisse en Geert Nentjes. De pech voor veel van deze mannen is echter dat ze door hun relatief lage ranking al snel tegen topspelers uit zullen moeten komen. Zo kan De Zwaan in de tweede ronde Rob Cross al treffen en zal Van de Pas bij winst in zijn tweede partij waarschijnlijk in de derde ronde Peter Wright tegenkomen. Wanneer je toch in wilt zetten op deze Nederlanders, dan kan dit daarom het beste op wedstrijden in de eerste of tweede ronde.

Raymond van Barneveld - Toto

Raymond van Barneveld speelt dit jaar zijn een na laatste WK.

Kansen voor Van Gerwen en Van Barneveld

Voor Van Gerwen en Van Barneveld liggen er uiteraard meer kansen. Vooral Van Gerwen (quotering 2.50 als winnaar) wordt als favoriet gezien om het WK op 1 januari weer eens te winnen. De tweevoudig wereldkampioen verloor vorig jaar in de halve finale van Cross en was dit jaar weer prima op dreef. Hoewel hij niet zo dominant was als in andere seizoenen, won hij alsnog achttien van de 57 PDC-toernooien. Wat wel opvalt is dat er diverse spelers zijn die Van Gerwen hebben verslagen de afgelopen weken. Dit komt vooral omdat de dubbels iets minder lopen dan normaal. Door de hoge gemiddelden heeft Van Gerwen altijd nog een solide basis om op terug te vallen, maar het afronden zal beter moeten als hij wil winnen.

Van Barneveld (quotering 60.00 als winnaar) kondigde vorige maand zijn afscheid aan. De vijfvoudig wereldkampioen is al jaren niet meer de topper die hij ooit was. Dit jaar lukt het vaak net niet, maar door zijn naderende afscheid heeft hij misschien de rust gevonden die hij al zo lang zoekt. Al meerdere malen wist hij bijvoorbeeld Van Gerwen te verslaan dit seizoen, dus er is veel mogelijk voor de Hagenaar. Beide Nederlanders zitten in dezelfde sectie van het speelschema en hierdoor kunnen ze elkaar al treffen in de vierde ronde.

Favorieten uit andere landen

Dit jaar waren er maar liefst 21 verschillende winnaars bij de 57 PDC-toernooien. De dartswereld is niet meer zo klein als eerder en er zijn veel mannen die potentieel zouden kunnen winnen. Uiteraard is de regerend kampioen Rob Cross (quotering 21.00) een favoriet. Hij heeft na zijn wereldtitel echter niet veel meer gewonnen dit jaar. De grootste uitdager voor Van Gerwen lijkt op papier Gary Anderson (quotering 4.35) te worden. De tweevoudig wereldkampioen won vier televisietoernooien dit jaar en heeft een paar weken rust gepakt voor het aankomende WK. De verwachting is dat de Schot erg ver komt.

Andere uitdagers zijn onder meer Daryl Gurney (35.00), die Van Gerwen versloeg in de finale van de Players Championship Finals dit jaar. James Wade (35.00) veroverde na vijf jaar wachten in 2018 voor het eerst weer titels bij twee grote toernooien en hij is ook een geduchte tegenstander. Hetzelfde gaat op voor Michael Smith (15.00), die dit jaar een prima vorm liet zien en klaar lijkt voor een grote winst. Peter Wright (11.00) is een beetje een vraagteken door zijn wisselvallige seizoen, maar van de Schot winnen is nooit eenvoudig. Gerwyn Price (35.00) is de laatste echte outsider. De man uit Wales won de Grand Slam of Darts in november en is dus in vorm.

Mogelijke verrassingen op het WK darts

Wanneer je in wilt zetten op de echte verassingen op het WK darts 2019 dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de volgende mannen:

  • Joe Cullen: haalde de laatste vier bij het EK darts en versloeg dit jaar onder anderen Gurney en Price.
  • Krzysztof Ratajski: won twee toernooien in de Players Championship. Versloeg Price in de Players Championship Finals.
  • Jeffrey de Zwaan: versloeg Van Gerwen twee keer dit jaar.
  • Dimitri van den Bergh: eerste darter die twee jaar op rij het junioren WK heeft gewonnen. Gooide negen-darter in Grand Slam of Darts.

Andere weddenschappen

Naast de losse wedstrijden en op de eindwinnaar van het WK, kun je tijdens dit toernooi nog op veel meer weddenschappen inzetten. Wie gooit er bijvoorbeeld een 9-darter? Of welke twee spelers bereiken de finale? Klik HIER voor een volledig overzicht van alle weddenschappen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.