De meest prestigieuze wielerronde van het jaar gaat zaterdag 6 juli bij onze zuiderburen van start. Zowel de eerste als de tweede etappe van de Tour de France van 2019 kennen Brussel als start- en finishplaats. Dit allemaal ter ere van vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx. Door de afwezigheid van topfavorieten als Tom Dumoulin en Chris Froome zijn er deze editie van de Tour meer kanshebbers dan ooit om 28 juli met de gele trui Parijs binnen te rijden. Kan Geraint Thomas zichzelf opvolgen, gaat zijn teamgenoot Egan Bernal er met de prijzen vandoor, of is het één van de vele outsiders die weet te verrassen? We bespreken de favorieten voor de Tour de France 2019 hier.

Onze voorspelling

  1. Egan Bernal
  2. Adam Yates
  3. Thibaut Pinot
Zet in op jouw favoriet!

Team Ineos heeft twee ijzers in het vuur

Team Sky heet sinds april 2019 Team Ineos. Behalve de naam is er weinig nieuws onder de zon bij de Britse wielerploeg. Opnieuw lijken ze het allersterkste team te hebben, met onder meer onze landgenoten Wout Poels en Dylan van Baarle als luxe knechten in de selectie. Vorig jaar was het verrassend genoeg niet Froome maar Geraint Thomas die de eindzege veilig wist te stellen. Dit jaar is Thomas erbij om de titel te verdedigen. Hij kent echter een matig seizoen. Hij kwam te zwaar terug uit de winterstop en heeft sindsdien nog niks gewonnen. In de voorbereidende Ronde van Zwitserland moest hij door een valpartij opgeven. Hoewel het natuurlijk mogelijk is dat Thomas in de Tour de France weer op niveau is, is hij niet de topfavoriet voor de gele trui en zien wij hem lager in de top tien finishen.

Zijn teamgenoot Egan Bernal is wel een topfavoriet. Net zoals vorig jaar bij Thomas het geval was mag de 22-jarige Colombiaan als schaduwkopman van start gaan. Dit zorgt voor minder druk bij het supertalent, terwijl hij wel mede de ondersteuning van de rest van de ploeg krijgt. Deze combinatie, samen met zijn topvorm en sterke tijdritcapaciteiten, kan hem wel eens de eindzege opleveren. Bernal was de beoogde kopman van Team Ineos in de Giro van dit jaar, maar door een sleutelbeenbreuk ging daar een streep doorheen. Nu is hij op tijd in bloedvorm voor de Tour de France. De Colombiaan won dit jaar de rittenkoersen Parijs-Nice en eind juni nog de Ronde van Zwitserland. Met deze resultaten op zak is hij een van de beste ronderenners van dit jaar. Daarom is Bernal ondanks zijn leeftijd voor ons dé topfavoriet om de Tour de France 2019 op zijn naam te schrijven.

Egan Bernal - Toto

Egan Bernal is een belangrijke kandidaat om de Tour de France van 2019 te winnen.

Adam Yates en Pinot podiumkandidaten

Door de afwezigheid van Froome en Dumoulin zijn de twee plekjes die zij vorig jaar innamen op het podium vrij voor andere klassementsmannen. Volgens ons maken Adam Yates en Pinot hier de meeste kans op. Adam Yates krijgt de steun van zijn tweelingbroer Simon Yates en is dit seizoen in uitstekende vorm. Hij werd tweede in zowel de Tirreno-Adriatico als de Ronde van Catalonië en won in beide rittenkoersen de lastigste bergetappe. De Brit werd in 2016 al eens vierde in de Tour de France en kan deze prestatie dit jaar gaan verbeteren.

Thibaut Pinot heeft een haat-liefdeverhouding met de Tour. De Fransman voelt altijd erg veel druk in zijn thuisronde en is hier een paar keer onder bezweken. Hij is inmiddels 29 jaar en ervaren genoeg om met deze druk om te gaan. Pinot is dit seizoen erg constant en zakt nergens waar hij start door het ijs. Als hij dit hoge niveau drie weken vol kan houden in de Tour zal hij het podium halen.

Thibaut Pinot - Toto

Thibaut Pinot is de Franse hoop voor deze Tour de France.

Kruijswijk en Groenewegen vertegenwoordigen de Nederlandse hoop

Namens Nederland is het vooral uitkijken naar Steven Kruijswijk en Groenewegen. Kruijswijk werd vorig jaar vijfde in de Tour en daarna ook nog vierde in de Vuelta. Hij mist de versnelling om echt voor de winst te gaan, maar de Nederlander gaat immer stug door en weet daardoor ook in de extreem lastige etappes de schade te beperken. Hij maakt zeker kans op een plekje op het podium, maar zijn resultaten van dit jaar zijn net wat minder dan bij de drie hierboven genoemde favorieten.

Dylan Groenewegen is intrinsiek de snelste sprinter in de Tour de France van 2019. Zolang het vlak blijft en er geen valpartijen zijn is er niemand die hem kan kloppen. Hij moet voor minimaal één etappezege gaan en deze kan al direct op de eerste dag in Brussel worden gepakt. Een mooi extraatje zou de gele trui zijn die de winnaar van de eerste etappe om zijn schouders krijgt. Er zijn daarnaast nog twee of drie echt goede kansen voor de Amsterdammer. Tot zijn grootste concurrenten in de sprint behoren Viviani, Ewan, Sagan en Kristoff. Bij een vlakke aankomst kan Groenewegen ze allemaal kloppen.

Steven Kruijswijk - Toto

Kan Steven Kruijswijk voor het podium gaan?

Outsiders in overvloed

Deze voorbeschouwing zou niet compleet zijn zonder een lijstje met outsiders. Jakob Fuglsang is misschien wel de belangrijkste van allemaal. De 34-jarige Deen won de Dauphiné, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Andalusië en heeft een van zijn beste seizoenen ooit. Fuglsang werd in 2013 zevende in de Tour de France en in geen van de andere elf grote rondes die hij reed haalde hij de top tien. Daarom schatten we hem ondanks zijn topvorm iets lager in dan de andere favorieten.

Bij het lijstje outsiders horen ook Porte, Quintana, Valverde, Bardet, Landa, Uran, Mas, Nibali, Buchmann en D. Martin. Bij elk van deze toprenners zijn er één of meerdere kanttekeningen te plaatsen waardoor ze minder aanspraak maken op het geel dan Bernal, Yates en Pinot. Het sterke deelnemersveld betekent wel dat de strijd om een plaats in de top tien ook fantastisch gaat worden en deze Tour de France 2019 wel eens als zeer vermakelijk de boeken in kan gaan.

Onze tips

Egan Bernal is onze favoriet voor de zege. Bij de eerste etappe wedden we op winst voor Dylan Groenewegen.

Bekijk hier alle wedopties voor de Tour de France.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?