Home Tags Lewis Hamilton

Lewis Hamilton

Over Lewis Hamilton

De Brit Lewis Hamilton wordt over het algemeen gezien als één van de beste coureurs die ooit in de Formule 1 heeft rondgereden. Hij is een zesvoudig wereldkampioen en pakte al in 2008 zijn eerste titel in de koningsklasse van de autosport. Er is geen coureur in de Formule 1 met een hoger totaal aan punten in de strijd om de wereldtitel achter zijn naam dan Hamilton. Dat hij voor zijn exceptionele prestaties een rijkelijke beloning krijgt, mag duidelijk zijn. Hij is niet voor niets de rijkste Britse sportpersoonlijkheid.

Je kunt hier meer lezen over de Formule 1-coureur Lewis Hamilton. Daarbij duiken we onder meer in zijn komeetsnelle opkomst in de autosport en gaan we in op de teams waarbij hij succesvol is geweest: McLaren en Mercedes. Daarnaast vertellen we meer over de records die hij in handen heeft en wat de geschatte waarde en het salaris van Hamilton is. Meer lezen over de rivaliteit van de Brit met Nico Rosberg, Max Verstappen en Sebastian Vettel kan in de laatste sectie.

ZET IN & WIN!

Lewis Hamilton in cijfers

Lewis_hamilton

Naam
Lewis Carl Davidson Hamilton

Geboortedatum
7 januari 1985

Geboorteplaats
Stevenage, Hertfordshire, Engeland

Actief in Formule 1
2007 – heden

Woonplaats
Monte Carlo, Monaco

Lengte
1.74 meter

Gewicht
68 kilo

Aantal wereldtitels
6: 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 en 2019

Bij welke teams heeft Lewis Hamilton gereden?

Zoals vrijwel alle topcoureurs begon Lewis Hamilton zijn race carrière op zeer jonge leeftijd in een kartauto. Op zijn zesde verjaardag kreeg hij zijn eerste kart en op zijn achtste begon hij mee te doen aan wedstrijden. Bijzonder is dat Hamilton zeker niet uit een rijk gezin komt. Zijn ouders besloten uit elkaar te gaan toen hij nog maar twee jaar oud was en zijn vader had drie banen nodig om zijn kinderen en de dure hobby van Lewis te kunnen onderhouden.

Al op twaalfjarige leeftijd was het talent bij Lewis Hamilton overduidelijk. Hij was zelfs zo goed dat diverse bookmakers weddenschappen aanboden dat hij op latere leeftijd de Formule 1 zou gaan halen en zelfs wereldkampioen zou worden. Het duurde dan ook niet lang voordat de topteams in de koningsklasse hem opmerkten.

Hamilton klopt als ‘broekie’ aan bij McLaren

Het eerste contact tussen het Britse McLaren en Lewis Hamilton leest als een jongensboek. Op negenjarige leeftijd was Lewis bij een signeersessie van de grote baas van McLaren, Ron Dennis. Hamilton zei toen tegen Dennis dat hij later voor McLaren wilde rijden. Toen hij op dertienjarige leeftijd vrijwel alle nationale en ook veel internationale kartprijzen in zijn categorie had gewonnen, werd hij daadwerkelijk gebeld door de baas van McLaren. Hamilton werd in 1998 toegelaten tot het ontwikkelingstraject van het team en kreeg direct een optie in zijn contract om mogelijk in de toekomst in de Formule 1 uit te komen.

Via onder meer de Formule Renault, Formule 3 en de GP2 kwam Lewis Hamilton in 2007 in aanmerking voor een stoeltje bij het Formule 1-team van McLaren. In 2006 werd hij kampioen in de GP2 Series en door het vertrek van zowel Juan Pablo Montoya als Kimi Räikkönen had McLaren twee posities vrij. Het bleef lang spannend wie naast Fernando Alonso het tweede stoeltje zou bezetten, maar dit werd uiteindelijk de toen nog maar 22-jarige Hamilton.

Eerste wereldtitel pakt Hamilton op zijn 23e

Van deze keuze zal McLaren geen moment spijt hebben gehad. Lewis Hamilton haalde tijdens zijn debuut in Australië in 2007 direct het podium. Dat gebeurde zelfs in elk van zijn eerste negen Grand Prix-wedstrijden, waaronder in Bahrein. Hij won in zijn eerste seizoen direct vier races. Achter Ferrari-coureur Räikkönen werd hij tweede in de strijd om de wereldtitel, met slechts één punt achterstand. Een jaar later, dus in 2008, pakte Hamilton daadwerkelijk zijn eerste van tot nu toe vijf wereldtitels. Dit keer was hij degene die met één punt voorsprong de beste coureur van het jaar werd.

In 2009, 2010, 2011 en 2012 kon Lewis Hamilton geen potten breken met het McLaren-team. De auto was niet opgewassen tegen vooral Red Bull Racing en de daarbij rijdende Vettel. Hamilton won nog wel twaalf Grand Prix’, maar hoger dan vierde eindigde de Brit niet in de strijd om de wereldtitel. Gefrustreerd door het ontbreken van een competitieve auto stapte Hamilton in 2013 over van McLaren naar het toen nog maar net begonnen en onsuccesvolle team van Mercedes-Benz. Ook deze stap zou achteraf de perfecte keuze blijken.

Overstap van McLaren naar Mercedes

Het Formule 1-team McLaren heeft namelijk vanaf 2013 tot op de dag van vandaag geen enkele race meer gewonnen. Dit terwijl Mercedes juist vanaf 2013 begon te winnen en van 2014 tot en met het huidige seizoen hét dominante team is en de constructeurswereldtitel steeds weet binnen te slepen.

Lewis Hamilton kende in zijn eerste jaar bij Mercedes nog enkele opstartproblemen, maar in 2014, 2015, 2017, 2018 en 2019 werd hij op fenomenale wijze wereldkampioen in de Formule 1. Het enige jaar waarin dit niet lukte, was het zijn teamgenoot Rosberg die met de eer streek. Ook in 2019 lijkt het weer de kant van Mercedes op te vallen. De concurrentie komt vooral uit eigen team, want ook Valtteri Bottas kent een bijzonder sterk seizoen.

Records op naam van Lewis Hamilton

Lewis Hamilton heeft door de jaren heen heel wat records op zijn naam geschreven. Gezien zijn huidige vorm en de dominantie van zijn team Mercedes gaan hier nog zeker een aantal bijkomen. Op dit moment heeft hij onder meer de volgende records in handen:

 • Brit met de meeste wereldtitels
 • Brit met de meeste overwinningen in de Formule 1
 • Hoogste totaal aan wereldbekerpunten in gehele carrière
 • Winst op meeste verschillende circuits
 • Meeste pole-posities ooit
 • Meeste grandslams in een seizoen (winnen vanaf pole-positie, elke ronde van de race leiden en de snelste raceronde neerzetten)
 • Eerste gekleurde coureur in de Formule 1
 • Meeste punten in een debuutseizoen
 • Meeste overwinningen in een debuutseizoen

Wat verdient Lewis Hamilton?

Door zijn fantastische prestaties in de Formule 1 is Lewis Hamilton uiteraard één van de coureurs met het hoogste salaris. Hij kan in principe voor elk team gaan racen en heeft daardoor een uitstekende onderhandelingspositie. Wat Hamilton exact per jaar krijgt bijgeschreven is niet bekend gemaakt, maar hij tekende in 2018 een contract voor twee jaar bij Mercedes. De geschatte totale waarde van dit contract is rond de 100 miljoen dollar. Het basissalaris zou rond de 30 miljoen dollar liggen, terwijl er nog variabele inkomsten op basis van prestaties bijkomen.

Daarnaast krijgt Lewis Hamilton natuurlijk nog geld uit sponsordeals en endorsements. Dit zou naar schatting rond de negen miljoen dollar per jaar opleveren. Het is daarom vrij aannemelijk dat de totale inkomsten van de Formule 1-superster op in ieder geval 50 miljoen dollar per jaar zitten. Hiermee zou hij achter onder meer Floyd Mayweather, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en LeBron James op plek twaalf van best verdienende sporters ter wereld staan.

Geschatte waarde van Lewis Hamilton

Hoeveel geld Lewis Hamilton daarnaast nog als appeltje voor de dorst achter de hand heeft, is uiteraard niet exact duidelijk. Het zou volgens schattingen om minimaal 285 miljoen dollar gaan. Dit zou onder meer uit zijn vorstelijke salaris voortkomen, maar ook door sponsordeals met meerdere grote bedrijven die door de jaren heen zijn opgebouwd.

Waar woont Lewis Hamilton?

Met al het geld wat je maar nodig kunt hebben, is het natuurlijk ook mogelijk om op de mooiste plekken ter wereld te gaan wonen. Lewis Hamilton heeft er voor gekozen om zich vooral in Monaco te vestigen. Hij zou hier een huis hebben gekocht voor maar liefst vijftien miljoen dollar. Dat zijn inkomsten daar belastingvrij zijn, is natuurlijk één van de redenen waarom hij officieel inwoner is van het prinsendom. Zijn huis in Monaco is niet het enige optrekje dat de Britse coureur in zijn bezit heeft. Hij kan daarnaast nog kiezen uit:

 • Een villa in Kensington, Londen
 • Een appartement in Genève, Zwitserland
 • Een flat in New York
 • Een landgoed in Colorado

Wanneer hij geen zin heeft om zich in één van zijn huizen te vermaken heeft Hamilton uiteraard ook de keuze uit diverse luxueuze voertuigen om zich mee te verplaatsen. Het meest opmerkelijk is misschien wel zijn privévliegtuig, ter waarde van ongeveer zeventien miljoen pond. Daarnaast heeft Hamilton een jacht van enkele miljoenen en een paar van de mooiste en duurste auto’s ter wereld. Waaronder de volgende:

 • McLaren P1
 • Ferrari LaFerrari
 • Pagani Zonda
 • Mercedes AMG Project One

Lewis Hamilton buiten de Formule 1

Lewis Hamilton is niet alleen binnen de autosport één van de meest opvallende figuren. Ook buiten zijn ‘werk’ is hij een opvallende verschijning en hij begeeft zich graag onder de andere leden van de elite. Op romantisch vlak blijft Hamilton een mysterie. Wel is duidelijk dat hij met meerdere modellen kortstondige verhoudingen heeft gehad en ook regelmatig met diverse popsterren in de duurste restaurants wordt gespot. Hij is echter niet getrouwd en heeft geen kinderen.

Ook op het gebied van mode is de Brit een opvallend figuur. Hij laat zich graag in bijzondere creaties fotograferen en heeft zijn eigen lijn bij het modemerk Tommy Hilfiger. Hamilton doet daarnaast veel voor goede doelen, maar krijgt ook regelmatig kritiek te verwerken vanwege het creatieve boekhouden en het op die manier ontwijken van belastingen. Door zijn sportieve prestaties is hij door het koninklijk huis van Groot-Brittannië onderscheiden met een MBE-titel.

De grootste rivalen van Lewis Hamilton

In de autosport kom je niet ver als je niet extreem competitief bent ingesteld. Het is geen teamsport en alleen diegenen die er echt voor gaan, komen in de Formule 1 terecht. Niet voor niets zijn er door de jaren heen veel bijzondere verhalen over eeuwige concurrenten uit de autosport voortgekomen. Ook Lewis Hamilton laat zich op dit vlak zeker niet onbetuigd, hoewel hij zeker niet de scherpste tong van alle coureurs heeft. Met de volgende collega’s heeft hij een aardige historie opgebouwd:

Rivaliteit met Nico Rosberg

Vooral met Nico Rosberg heeft Lewis Hamilton het in zijn carrière vaak aan de stok gehad. De Duitser, zoon van een succesvolle racer, was de berekenende, rijke en slimme coureur terwijl Hamilton opgroeide in een sociale huurwoning in een gescheiden gezin. De twee kwamen elkaar bij het karten al tegen. Hoewel ze vaak teamgenoten waren, was alles tussen de twee een competitie en werd het een soort haat-liefdeverhouding. Beroemd is het verhaal dat Hamilton op een eenwieler leerde rijden, omdat Rosberg dat ook kon.

In 2013, 2014, 2015 en 2016 waren Rosberg en Hamilton teamgenoten bij Mercedes. Ze gunden elkaar bij vlagen het licht in de ogen niet en het is meer dan eens voorgekomen dat ze elkaar dwars zaten en zo een overwinning uit handen gaven. Toch wisten beiden de Formule 1 in hun seizoenen samen te domineren. Ze wonnen 54 van de 78 races voor Mercedes in die periode. Hamilton was goed voor 32 zeges en Rosberg won 22 keer een Grand Prix.

Rivaliteit met Sebastian Vettel

Vanaf 2010 tot aan het huidige seizoen wonnen maar drie verschillende coureurs de wereldbeker in de Formule 1. Naast vier titels voor Lewis Hamilton en één voor Rosberg waren er ook vier eindoverwinningen voor Vettel. Puur naar prestaties gekeken is hij de grootste concurrent voor Hamilton geweest de laatste jaren. Vettel verbeterde bovendien veel van de records die Hamilton als jonge coureur had gevestigd.

De twee houden hun confrontaties echter vrijwel altijd beperkt tot de races zelf. Daarbuiten gaan de Duitser en de Brit gewoon collegiaal met elkaar om. Het komt bovendien vaak voor dat ze tijdens persconferenties samen grappen lopen te maken en andere coureurs belachelijk maken.

Rivaliteit met Max Verstappen

De afgelopen jaren is Verstappen dé rijzende ster in de Formule 1. Ook met hem heeft Lewis Hamilton al aardig wat confrontaties gehad. De Nederlander neemt geen blad voor de mond en is soms wel erg aanwezig en zeker van zijn zaak. Hamilton heeft hem hiervoor al een paar keer uitgescholden, maar als het puntje bij paaltje komt hebben de twee respect voor elkaar en blijft het een gezonde concurrentie.

Hopelijk kan het de komende jaren nog vaak spannend worden tussen met name Verstappen en Hamilton. Om als de beste coureur aller tijden de boeken in te gaan, zal Hamilton nog flink wat zeges op zijn naam moeten schrijven en het is goed mogelijk dat hij niet stopt voordat hij de zeven titels van Michael Schumacher heeft geëvenaard of overtroffen. Dat Verstappen hem hierbij flink in de weg kan zitten, is voor vooral de Nederlandse Formule 1-fans een mooi toekomstbeeld.

Ook interessant: Max Verstappen | Sebastian Vettel

De laatste wedtips van onze kenners:

Wedden op voetbal

speel bewust toto